Hálát adó üzenetek

2024.08.16. 06:55

Köszönőlevelek emlékeznek meg a Jászkunság legnagyobb hőseiről

Szívbemarkoló sorok, kedves szavak. A jászkunsági rendőrök, mentők és tűzoltók munkáját számos alkalommal levélben köszönik meg a lakosok. A kézzel írt küldeményeket még évek múlva is őrzik az érintettek. Újraolvasva időnként könnyeket is csalnak a szemekbe a köszönőlevelek.

Pakainé Pusztai Nóra

A jászkunsági mentőknek, rendőröknek és tűzoltóknak is mindig jól esik a pozitív visszajelzés, bár munkájukért alapvetően nem várnak köszönetet. Néhány kézzel írt sor, és a köszönőlevelek azonban szívet melengető emlékekké formálódnak.

köszönőlevelek
Köszönőlevelek hálálják meg munkájukat
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

– Általánosságban elmondható, hogy havonta érkeznek köszönőlevelek a vármegyénkben található rendőrkapitányságokra és a főkapitányságra egyaránt – válaszolta megkeresésünkre András Hunor Lehel, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Részletezte:

a köszönőlevelek egyik részét az oktatási intézményektől és különböző szervezetektől, önkormányzatoktól érkező levelek teszik ki.

– Ezek általában egy-egy bűn vagy baleset-megelőzési előadás, bemutató megtartását méltatják, vagy egy rendezvény zavartalan lebonyolításában való részvétel miatt íródtak. Az állampolgároktól érkező lakossági köszönőlevelek nagyobb része valamely bűncselekmény felderítéséhez társul, de több esetben érkezik levél segítő rendőrök intézkedéséről is – fogalmazott.

Köszönőlevélben írta le a tulajdonos, milyen fontos neki a megtalált kerékpár

Párat említve az elmúlt időszakból: egy sértett eltulajdonított kerékpárját kapta vissza a rendőröktől, majd kézzel írt levélben köszönte meg az egyenruhások és nyomozók munkáját, mivel számára nagyon fontos volt a kerékpár, hiszen azzal járt dolgozni. A másik esetben két egyenruhás segítségét köszönték meg, akik egy defektes jármű kerékcseréjében segítettek; a vízirendészek mentésének és munkájuknak pedig vízbe borult kenusok adtak hálát.

Legtöbben már elektronikus levelet küldenek, akadnak viszont még postán feladott üzenetek is. 

– Az intézkedésben résztvevő rendőrök közvetlen elöljárói ismertetik a kollégákkal a köszönőlevél tartalmát, továbbá belső hivatalos oldalainkon közzétesszük ezeket, ezzel is elismerve munkájukat, példát állítva az állomány elé – emelte ki.

A kívülről érkező pozitív jelzések a rendőrök számára tehát igen fontosak. Hasonlóról számolt be Sebő Katalin, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szervezője.

Jólesik a pozitív visszajelzés a rendőröknek, tűzoltóknak és a mentőknek

– A mentők természetesen nem várnak köszönetet, de a segítő hivatást gyakorló bajtársaknak mindig nagyon jólesik a pozitív, megerősítő visszajelzés. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is így van ez, évente több mint tucatnyi írásos köszönet érkezik, nagy részük az OMSZ központi email címére, amit eljuttatunk az érintett bajtársakhoz.

Van olyan család, amely például minden karácsonykor levelet ír a családfőt évekkel korábban ellátó mentőegységnek.

A levélben nemcsak megköszönik a súlyosan sérült férfi megmentését, hanem beszámolnak az aktuális családi hírekről, eseményekről is, ami mindig nagyon szívmelengető érzés a kollégáknak – fogalmazott. 

A sorból a tűzoltók némiképp kilógnak, az ő munkájukat általában a helyszínen, személyesen köszönik meg.

– Igazgatóságunkra viszonylag ritkán érkeznek köszönőlevelek a lakosságtól. A tapasztalatunk az, hogy az emberek egy adott káresemény helyszínén, szóban köszönik meg tűzoltó kollégáim munkáját. Ha mégis érkezik alkalomadtán egy-egy hálát kifejező üzenet, azt leggyakrabban az idősebb korosztály teszi meg, és azt is kézzel írt levél formájában – tudtuk meg Németh Ádámtól, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Az állomány mindig jó szívvel fogadja a kedves sorokat. Ilyenre volt példa nemrégiben egy Szolnokra lecsapott vihart követően is. Három nappal később egy helyi, idős házaspár fogalmazott kedves sorokat kifejezve hálájukat a végtelen figyelmességért, az udvariasságért és a példamutató helytállásért.

– De nem csak magánszemélyek köszönték már meg a tűzoltók erőfeszítéseit. 2021. december 28-án gyulladt ki a szentesi városi sportcsarnok tetőszerkezete. Az oltás egészen 2022. január 1-ig elhúzódott, ebben pedig a kunszentmártoni hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya is nagy szerepet vállalt. A város polgármestere egy napokkal később küldött levélben köszönte meg a tiszazugi tűzoltók helytállását – tájékoztatott a szóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában