Küldetés

2024.08.01. 18:50

Észak-Macedón erdőtüzek megfékezésére indult két „szolnoki” helikopter - galériával, videóval

Augusztus elsején, csütörtökön délután, pontban két órakor egy H225M típusú helikopter és tizenegy fős személyzete repült el Szolnokról. A forgószárnyas és hajózó állománya az erdőtüzek sújtotta Észak-Macedóniába indult, segíteni a bajban.

Mészáros Géza

Az Észak-Macedóniában kialakult tűzvész megfékezésre kapott feladatot a Magyar Honvédség Szolnokon települt Kiss József 86. Helikopterdandárja, miután hazánk segítséget ajánlott fel a balkáni államot július eleje óta sújtó, nagy kiterjedésű erdőtüzek elfojtásához.

Észak-Macedóniába induló katonai helikopterek
Az MH 86. Kiss József Helikopterdandár személyzete csütörtökön repült Észak Macedóniába
Fotó: Nagy Balázs

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már kedden, közleményében jelezte, hogy két katonai helikoptert indít segítségnyújtásra a Magyar Honvédség a tűzvész sújtotta Észak-Macedóniába. Aszerint a tűzoltási feladatra egy Airbus H225M típusú forgószárnyast készítettek elő a szolnoki helikopterdandár állományából, a másik helikoptert – egy szintén szolnoki flottába tartozó Mi-17-est – pedig Bosznia-Hercegovinából irányítanak át. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a magyar légierő nem először nyújt segítséget természeti katasztrófáknál. Tavaly nyáron Szlovéniában segítettek a szolnoki helikopterek.

Ugyanerről számolt be hírportálunknak a szolnoki Kiss József 86. Helikopterdandár repülőterén Simon Zsolt ezredes dandárparancsnok-helyettes csütörtökön délután, közvetlenül a H225M felrepülése előtt:

– Fedélzeti technikus és pilóta tekintetében plusz egy-egy fővel erősítettük meg a személyzetet, hogy a pihenések miatt a váltás is biztosított legyen. A H225M típusunk csütörtökön tizennégy órakor száll fel, majd pedig Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban csatlakozik hozzá a küldetésben kint tartozkodó Mi-17-es forgószárnyas, és így együtt fognak átrepülni Éazak-Macedónia fővárosába, Szkopjébe. Ott kapják meg majd a feladatukat – magyarázta a dandár legújabb misszióját az ezredes.

Észak-Macedóniába repülő helikopterek
Tavaly Szlovéniában, most Észak-Macdóniában segítenek a szolnoki helikopterek
Fotó: Nagy Balázs

Simon Zsolt arról is beszámolt, hogy mielőtt a feladatszabást megkapták, előtte néhány napja épp vízkivételi gyakorlatokat tartottak az új H225M helikopterekkel a Holt-Tiszán. Emiatt friss tapasztalatokkal repülnek a balkáni erdőtüzek megfékezésének helyszínére.

– Nagyon hatékony ez a technológia tüzes haváriák elhárításakor.

– Egy-egy helikopter egy alkalommal egyenként mintegy kétezer-ötszáz liter vizet tud kiemelni a felszerelt tartályukba, és közvetlenül a tűzfészek fölött tudják ezt a mennyiséget kiengedni – magyarázta a dandárparancsnok-helyettes, aki azt nem tudta megmondani, hogy a magyar szolgálat meddig marad Észak-Macedóniába, s hogy mely térségben és mekkora területen lángolnak az erdők. „Kint leszünk és segítünk!” – foglalta össze röviden a helikopterdandár új feladatát Simon Zsolt.

Mindeközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán délben a Facebookon közölte, hogy Magyarország csütörtökön három olyan terepjáró tűzoltóautót is bocsát Észak-Macedónia rendelkezésére, amelyek képesek arra, hogy a tűzfészkeket közvetlen közelről oltsák el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában