Fejlesztés

2024.07.15. 17:25

Nagy port kavartak a Szolnokra érkező új helikopterek - galériával és videóval

A magyar haderőfejlesztési program részeként a kilencedik és a tizedik H225M helikopter landolt Szolnokon hétfőn. A forgószárnyasok Franciaországból érkeztek.

Pakainé Pusztai Nóra

A magyar haderőfejlesztési programnak köszönhetően a Magyar Honvédség teljes forgószárnyas flottája megújul, így új helikopter is érkezhetett a szolnoki bázisra.

helikopter
Dr. Bali Tamás, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka fogadta az új H225M helikoptereket
Fotó: Mészáros János

– Már 20 darab H145M helikopter megérkezett a bázisra, és most a második ütemben 16 darab H225M közepes szállítóhelikopterre számítunk. Ez egy hosszú folyamat, 2019 óta folyamatosan épül a flotta, a képesség és ezzel együtt hazánk védelme – magyarázta dr. Bali Tamás, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka, aki hétfőn fogadta a gépeket, melyeket kifejezetten szállításra használnak majd. 

Még folytatódik a magyar haderőfejlesztési program

– Mind a kutatás mentést, mind a különleges erőket, illetve a lövészek műveleti tevékenységeit szolgálják. De kijelenthetjük, hogy szerteágazó lehetőségek rejlenek ezekben a helikopterekben. A területvédelmi képzésekbe is bevontuk ezt a típust, illetve a most befejeződött ejtőernyős világbajnokságnál is kiemelt szerepet kapott – sorolta.

A következő szállítmány, így az utolsó hat helikopter, 2025-ben érkezik majd meg Szolnokra.

Az új helikoptereket szívesen használják a pilóták

Erős a verseny szállító helikopterek piacán, az Airbus nagyon magas biztonsági színvonalon építi gépeit. 

– Összességében megbízható helikopter, szívesen használják a pilóták. Teljesen más világ, mint, ami a régi típus volt, ott nagyobb hangsúly volt a vezetésen és kisebb a programozáson, most már a műveleti tevékenységekre helyeződött a fókusz – részletezte dr. Bali Tamás, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában