Évforduló

2024.07.18. 15:30

Ötvenéves a falu egyetlen gyógyszertára, ami a lakosok társadalmi munkájával épült meg

A fél évszázados jubileum alkalmából július 13-án megemlékezést szervezett a Faluvédő és Szépítő Egyesület Jászboldogházán. A helyiek már nem egyszer bizonyították, hogy az összefogása ereje csodákra képes. Ennek egyik ékes példája volt 1974-ben a gyógyszertár létrehozása.

Illés Anita

A Boldogházi Strand Napja programsorozat keretében tartott megemlékezésen felidézték a gyógyszertár történetét, megemlékeztek dolgozóiról. 

gyógyszertár
Ötven évvel ezelőtt összefogással épült meg a falu gyógyszertára
Fotó: Pesti József

A lakosok társadalmi munkájával épült meg a falu gyógyszertára

– A település 1946-ban vált önállóvá és csaknem harminc évig nem volt gyógyszertára. A hetvenes években az akkori vezetés próbált ezen változtatni, de nem volt egyszerű, mert ahogy az akkori tanácselnöktől megtudtuk, az 5000 fő alatti településeken nem lehetett gyógyszertárat építeni. Az állam nem adott támogatást, nem akarták, hogy a falu fejlődjön – kezdte Szűcs Gergelyné, a Faluvédő és Szépítő Egyesület elnöke a patika előtt tartott minapi megemlékezésen. Hozzátette: Bazsó Miklósné tanácselnök közbenjárására 180 ezer forintból és a lakosok jelentős társadalmi munkájával épült meg a falu első és azóta is egyetlen gyógyszertára, melyet 1974. augusztusában adtak át.

Önkéntesek szépítik, tartják rendben a patika előtti kis parkot 

– A település első gyógyszerésze Petróczki László volt, aki Tiszasülyről érkezett családjával. 1995-ig jó szakemberként, lelkiismeretesen látta el feladatát. Felesége gyógyszertári asszisztensként segítette munkáját. Férje tragikus halála után átvette a patika vezetését, 2004-ben vonult nyugdíjba. Ezután egy évig a szolnoki Csikósné dr. Göblyös Ágota vezette a gyógyszertárat. 2005 óta dr. Sándor Mária a község gyógyszerésze, akit férje is segít. 2024-ben megvásárolták az önkormányzat tulajdonában lévő patikát. Ez a lakosok számára nem jelent változás, de az új tulajdonosnak nagy feladat lesz a szükséges felújítások elvégzése, amire eddig a bérleti jogviszony nem adott lehetőséget – mondta Szűcs Gergelyné, aki arról is szólt, hogy a gyógyszertár előtti parkot a Faluvédő és Szépítő Egyesület összefogással hozta létre 2012-ben. 

Folyamatosan rendben tartják, virágosítják, szépítik a területet. A kígyót ábrázoló térplasztikát Nagy János készítette és most az évfordulóra felújította. Márványtábla őrzi az összefogás emlékét, amellyel önzetlenül létrehozták a patikát. Az eseményen Koczáné dr. Fehérváry Mária polgármester köszöntőjében sok sikert kívánt a gyógyszertár további működtetéséhez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában