Önbíráskodás

3 órája

Kacagásba fulladt a „Keresztapa” büntetőügyének szolnoki tárgyalása

Ugyan nagyon komoly, mégpedig csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntette a vád a hazai alvilágban „Keresztapa” néven elhíresült T. P. és további négy társa ellen, azonban az október 16-i tárgyaláson olyan bohózatba illő jelenetek zajlottak, amelynek láttán és hallatán még a Szolnoki Járásbíróságon zajló büntetőügy első rendű vádlottja is többször mosolyra húzta a száját. A vád: önbíráskodás Jászalsószentgyörgyön.

Mészáros Géza

Korábban már több tárgyaláson is felmerült már: valóban történt önbíráskodás Jászalsószentgyörgyön?

Önbíráskodás Jászalsószentgyörgyön
A Jászberényi Járási Ügyészség „Keresztapa" (szemben) elleni vádja: önbíráskodás Jászalsószentgyörgyön
Fotó: Mészáros Géza

A Jászberényi Járási Ügyészség 2022. április 25-én csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntette miatt emelt vádat az alvilágban „Keresztapaként” ismert T. P. vádlottal és társaival szemben. A vádirat szerint a másodrendű vádlott a volt feleségét kívánta rábírni arra, hogy az általa harmincmillió forintra becsült, kettejük közös tulajdonát képező, de az asszony által kizárólagosan használt jászalsószentgyörgyi házuk rá eső fele része megváltásaként tizenötmillió forintot fizessen neki. Majd miután az asszony ezt nem fogadta el, arra próbálta rávenni, hogy havi nyolcvanezer forint használati díjat fizessen azért, hogy az ingatlant egyedül használhatja.

A férfi annak érdekében, hogy volt nejével eredményesen tárgyaljon, az általa nagyon jól ismert „Keresztapa” segítségét kérte, aki három sportos, erős testalkatú férfival, az ügy további három vádlottjával 2021. április 24-én Jászalsószentgyörgyre utazott. A „Keresztapa” mintegy mediátorként vezette a volt házaspár egyeztetését, miközben többször hangsúlyozta, hogy „itt a mai napon egyezségnek kell születnie”.

Ezalatt három „verőlegénye” a ház előtt várakozott. Az asszony végül belement abba, hogy havi ötvenezer forint használati díjat fizessen volt férjének, és az első havi összeget át is adta neki.

A „Keresztapa” pedig írásban rögzítette a megállapodást, amit a felek aláírtak.

Az ügyészség amiatt emelt vádat a vádlottakkal szemben, mert a vád szerint, a kényszerítő jelenlétük miatt írta alá a sértett az elébe tett okiratot, és adott át ötvenezer forintot.

Két korábbi tárgyalást azért kellett elnapolni, mert az előzőre beidézett tanúk, csúfnevükön „Néma” és „Manó” a szabályszerű idézésük ellenére sem jelentek meg, míg a legutolsón lebetegedtek egyes tanúk és vádlottak.

Az október 16-i tárgyaláson azonban teljes létszámot jelentettek le dr. Nánási Máté bírónak, így a bizonyítási eljárás végre folytatódhatott. Először „Manó” meghallgatására került sor, aki az idő múlására hivatkozva a szerdai bírói kérdésekre „már nem emlékszem” válaszokkal felelt. Ezért dr. Nánási Máté felolvasta neki a nyomozati szakban tett vallomásait, melyek derengésre késztették ugyan a tanú emlékezetét, viszont érdemi reakciók így sem érkeztek tőle.

„Néma” hallgatott arról, hogy volt-e önbíráskodás Jászalsószentgyörgyön

A bíró „Némát” is szóra bírta (volna), aki a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézetből kivetítőn keresztül vett részt a tárgyaláson. Noha róla az ügy tanúi először érthetetlen állásponton voltak:

  • „ott baj van a toronyban”,
  • „mentálisan zavart”,
  • „gyengeelméjű”,
  • „évekig egy szót sem szólt, azért „Néma” a neve”,
  • „vigyázni kell vele, mert csendes őrült, erőszakos természetű”,

ám a meghallgatásán bebizonyosodtak a személyéről alkotott vélemények.

A bírói kérdéseket „Néma” is emlékezetkiesésre” hivatkozva hárította el, s bár a most felolvasott, három évvel ezelőtti vallomásai precízek, név szerintiek és időpontosak voltak, azokra szerdán csak annyit mondott, „bizonyára be voltam rúgva, azért mondtam annyi hülyeséget”. Aztán röhögött egy nagyot és integetett a kamerán keresztül az általa ismert tanúknak, újszászi földijeinek.

Ez a megnyilvánulása persze Nánási bírón, az ügyészen és írnokon kívül minden más jelenlévőt, vádlottakat, tanúkat, a védőket és az érdeklődő hallgatóságot is hangosabb nevetésre bírta.

Hogy mit szűr le a komoly tartalmú bizonyítási eljárás olykor komolytalannak tűnő szerdai tárgyalásáról a bíró, azt nem tudni. Viszont ebben az évben három tárgyalási napot még kitűzött, amelynek egyikén az ügyészi perbeszédre is sor kerülhet akár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában