Csernobili érzés

4 órája

A Tisza Cipőgyár épületének pár elhagyott része olyan, ahogy az utolsó dolgozók hagyták - videóval

Az irodákban halomban álló papírkupacok, régi üdítős üveg, kávéfőző. A Tisza Cipőgyár irodaháza különleges látogatások alkalmával fogadta a vendégeket. Eddig. Az első emeleten a vezérigazgató tárgyalóját talán most láthattuk ilyen formájában utoljára. Az épületet ugyanis felújítják.

Pakainé Pusztai Nóra

A Tisza Cipőgyár irodaháza évtizedekkel repít vissza a múltba. Az első emeleti lépcsőfordulóban a mozaikokból kirakott 1958-as felirat emlékeztet az építés évére. Az irodákban papírkupacok, a szekrényekben számos egyéb dokumentum őrzi a dolgozók és a gyár történetét. 

Tisza cipőgyár Martfű Eiler Zita
A Tisza Cipőgyár irodaházát Eiler Zita muzeológussal jártuk körbe
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Az irodaház a nyolcvanas évek után üresen állt, korábbi tulajdonosa nem foglalkozott a karbantartásával, majd 2015-ben egy magánszemély megvásárolta. A fiatalember már akkor felkereste a Martfűi Hely-, és Ipartörténeti gyűjtemény vezetőjét, hogy a helyiségek érdekes és izgalmas dolgokat rejtenek. És valóban. Várostörténeti szempontból jelentős forrásokra, tárgyakra bukkantak. Napokat töltöttek a szekrényekben sorakozó papírok átnézésével, kategórizálásával a szakemberek. 

Elkezdtük rendhagyó módon használni  az irodaházat és épületbejárásokat szerveztünk, hogy a látogatóknak is megmutathassuk, mit rejtenek a falak

 – mondta Eiler Zita, a helytörténeti gyűjtemény vezetője.

A Tisza Cipőgyár irodaépületét felújítják

Az új tulajdonos az épület felújításába fogott, a második emelet elkészülte után a földszintet is teljesen átalakították. A munkálatokkal most értek az első emeletre, ahol az egykori vezérigazgatói iroda és tárgyaló is volt. 

Ahogy a bőr ajtó kinyílt előttünk, szemünk elé tárult a Tisza cipő falat díszítő logója. A fabetétes falak és mennyezet különleges hangulata azonnal magával ragadott.

– Tárgyakat gyűjtöttünk, de egyelőre nincs olyan kiállítóhely, ahova tehetnénk azokat, ilyen formán nem is tudjuk rekonstruálni az irodát és a tárgyalót – emelte ki Eiler Zita, aki reméli, valamilyen formában mégis sikerül megőrizni a múlt ezen szeletét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában