Védik a fákat

2024.07.07. 09:30

Fatörzsvédő rácsokkal óvják Szolnok „csemetéit”

A fűkaszák komoly károkat okozhatnak a fiatal fák sérülékeny bőrszövetében. A fatörzsvédő rácsok alkalmazása létfontosságú lehet, szerencsére Szolnokon bevett szokás a használatuk.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Ezt tapasztalta a faültetés kapcsán Lenner Ádám természetvédelmi, tájgazdálkodási mérnök, a  Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi menedzsere, aki egyébként a vármegyeszékhely szülötte.

fatörzsvédő, Lenner Ádám
Lenner Ádám 
Forrás: Beküldött fotó

– Sűrűn hazalátogatok és mindig nyitott szemmel járok – kezdte a természetvédelmi szakember. Legutóbbi alkalommal örömmel tapasztalta, hogy a Zagyva part közelében ültetett fák köré nem kizárólag karókat alkalmaznak védelemként.

 Remek dolog, hogy a fiatal fák törzsét egy úgynevezett fatörzsvédő ráccsal is óvják.

 Ez a műanyagból készült eszköz könnyedén eltávolítható, amikor a „gazdája kinövi” – magyarázta. Lenner Ádám hozzátette, a damilos fűkaszák nagyon hasznos eszközök, de hatalmas károkat tudnak okozni a fiatal fák számára.

– Amikor a kasza elhalad mellettük, a villámgyorsan forgó damilos rész komoly sérüléseket okoz számukra. Az említett védőeszköz kivédi ezt a „támadást” – mondta Lenner Ádám.

Idő, mire megvastagszik a törzs

A szakember elárulta, egy fiatal fa bőrszövete rendkívül érzékeny. A kéreg, négy, öt esetleg még több év után vastagszik meg kellőképpen.

– Addig egy ilyen kaszálás halálos lehet számára. Az érzékeny bőrszövetben található az a szállítónyalábos rendszer, amely ellátja, élteti a fát. Erre vigyáz atörzsvédő rács, amelyet sok helyen sajnos  még mindig nem alkalmaznak – fogalmazott.

Lenner Ádám szerint, a kisebb sebek ugyan gyógyíthatók, léteznek sebkezelők a szakboltokban, ezek a kórokozók és kártevők bejutását akadályozzák. Ám a komolyabb károkat elszenvedő csemeték, szinte menthetetlenek, szállítórendszereik visszaépítésében ezek nem segítenek.

– Általában nagyon lassú szenvedés és pusztulás egy komolyabb sérülés vége – mondta.

Mit tehetünk mi?

Bárki beszerezhet védőrácsot az otthoni fák védelmére vagy akár egy félbe vágott PVC cső darabja is jó szolgálatot tehet.  Azonban a közterület lombosai mellett sem kell elmenni szótlanul, főleg a nagy hőség idején.

– Egy vödör vagy üveg vízért nem sértődnek meg a környékünkön élő fák. Szintén helyi jó gyakorlat volt pár éve a Szolnoki Zöld Erő faöntöző kezdeményezése a kánikula idején. Azt gondolom, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk a szűkebb és tágabb környezetünkért. Nem nagy fáradtság meglocsolni néhány fát, vagy növényt – fogalmazott Lenner Ádám.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában