Egészségtudatosság

2 órája

Rózsaszínbe borult Szolnok, a mellrák elleni küzdelem jegyében – galériával

Egészségfórum a rákbetegekért. Ez volt a címe annak a pénteki rendezvénynek, melyet a mellrák elleni küzdelem égisze alatt tartottak a szolnoki polgármesteri hivatalban. Szakmai előadások szóltak arról, hogy mennyire fontos a megelőzés, az egészségtudatosság, s adott esetben az ápolás, a megfelelő ellátás és a támogató közeg. Az eseményt a mellrák világnapja alkalmából rendezték.

Rimóczi Ágnes

A résztvevők szinte kivétel nélkül rózsaszínű szalagot viseltek ruhájuk gallérján. Nem véletlenül. A péntek délelőtti szolnoki esemény fő témája ugyanis a mellrák elleni küzdelem volt, érintettek, szakemberek vettek részt a polgármesteri hivatal dísztermében megrendezett egészségfórumon.

mellrák elleni küzdelem
Diákok is részt vettek a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott szolnoki konferencián
Fotó: Nagy Balázs.

Ahogy az eseményen elhangzott: az emlőrákot az Egészségügyi Világszervezet a nők leggyakoribb daganatos betegségeként tartja számon.

Október hónap ezért minden évben az emlőrák elleni küzdelem jegyében, a betegségtudatosság növelését támogató munkával telik, ráirányítva a figyelmet a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás (a terminális állapotú betegek tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége – a szerk.) fontosságára.

Ennek jegyében tartottak előadásokat a témában jártas szakemberek a Rák Ellen-, Együtt, Egymásért Jász-Nagykun-Szolnok megyei Egyesület által szervezett rendezvényen.

Nagyon fontosak a szűrővizsgálatok

Az eseményt megnyitó, Györfi Mihály polgármester kiemelte a szűrővizsgálatok fontosságát. Mint mondta, az elmúlt években ő is számos ilyen tematikájú programon vett részt a városban, amit a jövőben is megtesz.

– A továbbiakban is szeretnék részt venni ebben a munkában, támogatom az együttműködést az érintett egyesületekkel, civil szervezetekkel és intézményekkel – fogalmazott Szolnok polgármestere.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke köszöntőbeszédében elsőként a Rák Ellen-, Együtt, Egymásért Jász-Nagykun-Szolnok megyei Egyesület odaadó munkáját köszönte meg. Hangsúlyozta, hogy hálával tartozunk mindannyian, hogy a szervezet ilyen régóta dolgozik szűkebb hazánk egészségéért.

– Az emlőrák sajnos gyakori betegség. Talán nincs is olyan család, aki rokoni, baráti körben ne lenne érintett. Ezért is nagyon fontos a figyelemfelhívás és az ebben a témában tevékenykedő szervezetek, emberek szerepe. 

Itt Szolnokon népszerűek a szűrőprogramok, az elmúlt években mindenki számára elérhetőek a szűrések a térségünkben.

Sokat tehetünk a megelőzésért. De ha már megvan a baj, akkor nagyon fontos a támogató közösség. Többek között erről a témáról is szólnak a mai előadóink, akik munkájáért szintén nagyon hálásak lehetünk – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

A mellrák elleni küzdelem igazi csapatmunka

Furcsa Józsefné, Rák Ellen-, Együtt, Egymásért Jász-Nagykun-Szolnok megyei Egyesület elnöke pedig azért a támogatásért szólt hálával, amit az elmúlt években munkájuk során a várostól, a térségtől kapott. Bízik a további sikeres együttműködésben is. Szavaira reagálva Szalay Ferenc volt polgármester rámutatott: mindez csapatmunka volt.

– Örömmel, de leginkább felelőséggel igyekeztünk támogatni az egyesület munkáját, hiszen mindannyiunk egészségéről volt és van szó. Éppen ezért nagyon fontos az is, s mindig hangsúlyozom, hogy legyünk egészségtudatosak – szólt Szalay Ferenc.

Az esemény a szakmai előadásokkal folytatódott, s közben – mivel az eső miatt elmaradt az egészségséta – egy flashmobbal hívták fel a résztvevők a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában