Rangos díjért méretnek meg

1 órája

Szolnoki filmfesztivál a TISZApART Moziban: a leglátványosabb európai produkciók versenyeznek

Kiváló filmek sokasága méretik meg a TISZApART Moziban: tíz európai nagyjátékfilm versenyez a legjobb látványtervezésért járó díjért a szolnoki filmfesztiválon.

Rózsa Róbert

Tíz európai nagyjátékfilm száll versenybe a legjobb látványtervezésért járó díjért október 15. és 20. között, a szolnoki filmfesztiválon, a TISZApART Moziban zajló Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon (ATAFF) – tájékoztatott szombaton a szervezők közlése nyomán az MTI.

szolnoki filmfesztivál, film, mozi, TISZApART Mozi
Remek európai produkciók versenyeznek a szolnoki filmfesztiválon
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Rangos zsűri értékeli a produkciókat

Azt írták, a díjat idén is rangos, nemzetközi szakemberekből álló zsűri ítéli oda, köztük

  • Portik Adorján, az Oscar-díjas Dűne című film első (2021) és második részének (2023) egyik művészeti rendezője
  • vagy Jette Lehmann dán látványtervező, aki olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Lars Von Trier vagy Thomas Vinterberg,
  • továbbá Pater Sparrow, a Semmelweis és a Toxikoma látványtervezője.

Ezek a filmek versenyeznek a szolnoki filmfesztiválon

A tájékoztatás szerint a szolnoki filmfesztivál nyitófilmje a portugál Miguel Gomes filmje, a Grand Tour lesz, amely egy álomszerű, mámoros, korszakokon és kontinenseken átívelő utazási napló. A cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában idén debütált film brazil látványtervezői Thales Junqueira és Marcos Pedroso.

Vetítik az osztrák-német koprodukcióban készült Egy egész élet (A Whole Life) című filmet, amelynek rendezője Hans Steinbichler, látványtervezői Jurek Kuttner és Marcel Beranek. Szintén osztrák produkció az Alma és Oscar (Alma&Oskar), amely a bécsi kulturális élet nagyasszonya, Alma Mahler életét követi. A filmet Dieter Berner rendezte, látványtervezője Su Erdt (Ingeborg Bachmann - Utazás a sivatagba).

Egy finn alkotás is versenyben van: a Maja (Stormskerry Maja) egy rendkívüli nő története, akinek olyan szeretetteljes élet jut, amiről sokan álmodnak. A film rendezője Tiina Lymi, látványtervezője Otso Linnalaakso.

A programban szerepel még a Diagnózis: Másként gondolkodó (Diagnosis: Dissent) című ukrán alkotás, Denisz Taraszov első nagyjátékfilmje. A film látványtervezője Ivan Tiscsenko. Emellett látható lesz az idei cannes-i hivatalos versenyszekció egyik legmegrázóbb filmje a Lány a tűvel (The Girl with the Needle) című film Magnus von Horn rendezésében. A fekete-fehéren forgatott dán dráma látványtervezője Jagna Dobesz.

Vetítik a görög rendező, Yannis Veslemes Anyánk virágai (She Loved Blossoms More) című filmjét is. A szürreális sci-fi vígjáték bizarr látványvilágának megtervezéésért Elena Vardava felelt.

Gianluca Jodice Locarnóban debütáló, Az özönvíz (The Flood) című filmje szintén a programban szerepel. A film látványtervezője Tonino Zera.

Szerepel a programban a norvég Halfdan Ullmann Tondel első nagyjátékfilmje, az Armand című alkotás is, amely az idei Cannes-i versenyprogramban debütált. A film látványtervezője Mirjam Veske.

Vetítik Isabel Coixet, Sara Mesa bestseller regényének sötét adaptációjából készített filmjét Laia Costa főszereplésével, amely a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál Feroz Zinemaldia díját nyerte el. Az Egy szerelem (Un Amor) látványtervezője Uxua Castelló.

A díjátadó ünnepséget október 20-án tartják. A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!