Foglalkoztatás

2024.07.16. 10:30

Elstartolt a nyári diákmunka: az értéktárban régi fényképeket digitalizáltak a jászfényszarui fiatalok

Értéktári fotók digitalizálása, az óvoda takarítása, köztéri padok és focikapuk festése. Többek között ezeket a feladatokat végezték az elmúlt napokban a fiatalok az önkormányzat által szervezett nyári diákmunka program keretében Jászfényszarun. A diákok napi hat órában dolgoznak. Nem csak a zsebpénz-kiegészítés miatt értékelik pozitívan a lehetőséget, hanem fontos számukra a tapasztalatszerzés és a közösségi élmény is.

Illés Anita

Július elsején elstartolt a nyári diákmunka program a városban, mely nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében. Az önkormányzat és a helyi intézmények évről évre szívesen fogadják a fiatal munkavállalókat, akik számos területen próbára tehetik tudásukat, képességeiket és tapasztalatokat szerezhetnek a munka világában. 

diákmunka
Már javában zajlik a nyári diákmunka program Jászfényszarun is. Tanczikó Bence, Dobák Solt és Barna Barnabás a sportpályán rendbe tették a focikapukat. 
Fotó: Pesti József

Zsebpénzzel és közösségi élménnyel is gazdagodnak a diákmunka program résztvevői

A minap, amikor a településen jártunk több helyszínen dolgoztak a diákok, a sportpályán éppen a focikapukat festették. 

– Tavaly nyáron is voltam az önkormányzatnál diákmunkán. Örülök, hogy most is lehetőséget kaptam, mert remek a társaság és persze a pénz is jól jön. Szerencsére olyan feladatokat kapunk, melyek közel állnak hozzánk és hasznosak, most például a focikapukat festjük le – mondta el érdeklődésünkre Barna Barnabás. Ezt erősítette meg Tanczikó Bence is, aki szintén nem először vesz részt a programban. A Hatvani Bajza József Gimnáziumban tanul, szeptemberben lép a tizenegyedik osztályba, s már az egyetemi évekre gondol. 

– Jogi egyetemre készülök Budapestre vagy Szegedre. A szünidőben megkeresett pénz egy részt félreteszem a későbbi tanulmányaimra – tette hozzá Bence. A mellette szorgoskodó Dobák Solt szerint minden évben jó kis közösség kovácsolódik össze a munka során. 

diákmunka
Peredi Karolina Éva és Peredi Angelika a Városi Értéktárban kaptak feladatokat, régi fényképeket digitalizáltak. 
Fotó: Pesti József

Új ismereteket szereztek a diákok a Városi Értéktárban 

A helyi kincseket őrző Városi Értéktárban is mindig akad tennivaló. Ottjártunkkor a Peredi testvérek, Angelika és Karolina Éva régi fényképeket digitalizáltak.

– Nagyon érdekes munkát kaptunk – kezdte Angelika. – 1998-as városi eseményeket megörökítő fényképeket szkennelünk. Jó érzéssel tölt el, amikor ismerős arcokat fedezünk fel a képeken. Örülök, hogy megtanultam dokumentumokat szkennelni. Mivel képzőművészeti iskolába járok, a jövőben a kiállítások rendezésekor jól jön majd ez a tudás – állapította meg a diáklány. 

Peredi Karolina Éva első alkalommal jelentkezett a diákmunka programba. 

– Testvérem már az előző évben is vállalt munkát, tőle hallottam, hogy ez egy jó lehetőség. Most megtapasztaltam, ez valóban így van. A fényképek digitalizálása után elkezdjük majd az értéktárban található könyvespolcok rendezését is – részletezte a feladatokat Karolina, aki azt is elárulta, hogy fizetése egy részét tervei szerint fesztiválra költi.

Jászfényszarun a tervek szerint 47 fiatalnak biztosítanak munkalehetőséget a nyári szünetben

A diákmunka program július 1-től 28-ig tartó első turnusában 23 főt foglalkoztatnak, míg az augusztus 1-től 20-ig tartó másodikban 24 fő a tervezett létszám. Az önkormányzat idén is saját forrásból és állami támogatásból finanszírozza a nyári diákmunkát. Erre a célra 6,5 millió forintot biztosítanak a városi költségvetésben. A járási hivatal foglalkoztatási osztályán keresztül júliusra és augusztusra 5-5 fő foglalkoztatására mintegy 1,5 millió forint támogatást kapott a település. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában