Szentmise

2024.07.28. 08:30

Elbúcsúztatták az utolsó Orczyt, Mária bárónőt Újszászon

Médi néni hamvait az újszászi templom családi kriptájában helyezték örök nyugalomra.

Mészáros Géza

Engesztelő szentmisét tartottak az életének kilencvenhatodik esztendejében elhunyt gróf dr. Nyáry Gálné született báró Orczy Mária emlékére Újszászon szombaton délelőtt.

Az utolsó Orczy búcsúztatása
Az újszászi Szent István király római katolikus templomban Szabó József László plébános celebrálta a gyászmisét szombaton délelőtt
Fotó: Mészáros Géza

Az arisztokrata származású Mária néni, családi és baráti körben Médi néni 2024. július 11-én hunyt el, és július 27-én, gyászmise által tért meg örökre Teremtőjéhez. Az eseményen a tavaly nyáron Kemencéről Újszászra helyezett új helyi plébános, Szabó József László celebrálta az engesztelő szentmisét az Orczy és a Nyáry család leszármazottai, valamint a helyi hívek előtt az évszázadokkal ezelőtt az Orczy család adományaiból épült újszászi Szent István király római katolikus templomban.

Mária néni hamvait a búcsúztatása után a templom föld alatti családi kriptájában helyezték örök nyugalomra, ahol a Magyar Arany Érdemkereszttel idén elismert Miklós János nyugalmazott újszászi plébános tartott gyászbeszédet.

gróf dr. Nyáry Gálné báró Orczy Mária búcsúztatása Újszászon
A templom alatti családi kriptában Miklós János nyugalmazott újszászi plébános tartott gyászbeszédet
Fotó: Mészáros Géza

Amikor több évtizedes kényszeredett vándorélete után az Úr kegyelme tavaly visszaköltöztette a szülőházába Mária nénit a történelem építőmestere által az Orczy kastélyból bentlakásos idősotthonná átalakított épületbe, akkor János atya lett lelkének gyámolítója.

Mária néni halálával, az Orczy nevet viselő fiúörökösök híján kihalt a történelmi nemesi Orczy família.

A búcsúztatást követően szerény ünnepségre is sor került. A templomépítő Orczy Andorról, Mária néni dédapjáról elnevezett díjat 2024-ben az újszászi Zagyvaparti Idősek Otthona dolgozói közössége kapta – két évvel ezelőtt Dobozi Róbert polgármester, tavaly pedig az Újszászi Karitász Csoport vehette át az elismerést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában