Vásár

2024.07.03. 08:30

Elválik a termelői és a vegyes áruk piaca az abonyi piactéren

Nem mindenki örül az abonyi piactér közelgő felújításának, több árus attól tart, hogy az új téren nem tudnak majd árulni. Az önkormányzat rendezett termelői piacot szeretne, a vegyes áruk piacát máshol képzelik el.

Rózsa Róbert

Bakos Lászlónak olyan szépséges áruja van az abonyi piactéren, hogy az valami csoda. Almái akkorák, mint egy méretes ököl, meggye bíborszín, és megannyi zsenge zöldség-gyümölcs mellettük. – Szép is, viszik is – mondja kimérten, hiszen szerinte a jó árut sosem nehéz eladni.

abonyi piactér, felújítás, áru, piac
Bakos Lászlónak (balra) jól viszik a portékáját az abonyi piactéren
Fotó: Rózsa Róbert

Persze nem ő az egyedüli árus, akinek terményeiért felkeresik az abonyi piacteret. És nem is csak az idényjellegű finomságokat viszik a helyiek. Válogathatnak virágokból is, Lőrinczy Lászlóné asztalán például gyönyörű sivatagi rózsák és sóvirágok sorakoznak mostanság. Ő árult a korábbi hetekben palántát is, de az az idény kifutott, most a virágokat kínálják, méghozzá sikerrel, hiszen elmondása szerint visszajárnak hozzájuk.

A piactéren viszont nem csak remek árut találni, hanem széttöredezett aszfaltot, puklikat, göröngyöket is, mivel a teret mára megette az idő.

Ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy felújítják a fedett vásárcsarnok előtti piacteret. A beruházást 315 millió forintos pályázati forrásból valósítják meg, modern, látványos, többfunkciós, jelentős zöldfelülettel rendelkező teret alakítanak ki.

Lesz-e fedett rész? Be lehet-e hajtani autóval?

Bár a területre szemmel láthatóan ráfér a felújítás, nem minden árus örül a változásnak.

– A látványtervek szerint nem lesz fedél a fejünk felett – mondta el az abonyi piacon ötven éve saját termését árusító Lőrincyzné, aki abban bízik, hogy legalább a fákat nem vágják ki. Kérdés szerinte az is, hogy az ősszel kezdődő építkezés ideje alatt hol lehet majd árulni, mert arról jelenleg fogalma sincs. Mint ahogy arról sem, hogy ki mit árulhat majd az új téren.

abonyi piactér, felújítás, áru, piac
Lőrinczy Lászlóné ötven éve árul az abonyi piacon. Most szépséges virágait kínálja
Fotó: Rózsa Róbert

Bakos László elmondta, annak idején nem voltak asztalok, ponyváról árusítottak, ezt követték a vasasztalok, majd a mai rendszer.

– Van, aki nem örül a felújításnak. Leginkább a ruhásoknak lesz ez gond – véli Bakos László, hozzátéve, ha a ruhások nem jönnének, az nagy kiesés lenne.

– Úgy tudjuk, autóval nem lehet majd bejönni. Ha autóval nem lehet bejönni, nem éri majd meg árusítani. Minden méretet ugyanis nem tudunk kipakolni, a ruhák egy részét az autóból áruljuk – magyarázza az egyik ruhaárus. Belőlük egyébként sok van a piactéren. Általában kínai nagyker termékeket kínálnak, és 3200 forintos helypénzt fizetnek. Mint mondják, ha jól nem is megy az üzlet, még megéri csinálni.

abonyi piactér, felújítás, áru, piac
A ruhaárusoknak új helyen alakítanak ki piacot Abonyban
Fotó: Rózsa Róbert

Közösségi tér is lesz az abonyi piactér

Jelen állás szerint viszont nekik más megoldást kell találniuk. Az önkormányzat nem csak küllemében szeretné rendbe tenni a piacteret, de az árusítás mikéntjét is.

Mint ezzel kapcsolatban hírportálunkkal Pető Zsolt, Abony polgármestere közölte, az új piactéren alapvetően termelői piac lesz. A vegyes áru máshová kerül, ennek kidolgozása folyamatban van. Autóval pedig csak a ki- és berakodás idejére lehet majd behajtani a térre. Noha fedett rész – amint a látványterveken is látszik – valóban nem lesz, de ez a tér funkciójából adódik. A városvezető szerint lesz elég hely árusítani, a hátsó rész most is üres. Elöl pedig rendezett piacteret szeretnének kialakítani egységes, mobil asztalokkal. Az így létrejövő tér egyben közösségi színtér is lenne.

Viszik az idényzöldséget

Az abonyi vásárcsarnokban és a piactéren is kapósak az idényjellegű zöldségek. Ottjártunkkor sokan keresték ezeket a termékeket. Ezek közül az uborka kilójának az ára 480 forint körül mozog, a zöldbab ára 1600 forint környékén van. A cukkini kilogrammjáért nagyjából 1000 forint körüli összeget kérnek, a tököt 600 forintos kilónkénti áron adják, míg a padlizsán kilogrammja 1500 forintos ár körül mozog.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában