Csatlakozás

2024.07.05. 15:21

A spanyolországi VOX párt is belép a Patrióták Európáért pártcsaládba

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és Andrej Babis volt cseh kormányfő a napokban létrehozták a Patrióták Európáért nevű új, jobboldali pártcsaládot. A spanyol Vox párt csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz az Európai Parlamentben - jelentette be Santiago Abascal, a párt elnöke a La Gaceta című spanyol hírportálnak adott pénteki nyilatkozatában.

MW

Santiago Abascal, a spanyol ellenzéki jobboldali Vox párt elnöke

Forrás: MTI/EPA-EFE

Fotó: Juanjo Martin

Az EP-választás utáni újrarendeződés még nem zárult le teljesen, erre majd a jövő héten kerülhet sor – írja a Mandiner.

A frissen alakult pártszövetséhez egyre többen csatlakoztak, és a jelek szerint tovább bővül a Patrióták Európáért tömbje. A portugál jobboldali Chega párt után

a spanyol VOX jelentette be, hogy ők is belépnek a pártcsaládba.

A spanyol Vox párt csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz az Európai Parlamentben – jelentette be Santiago Abascal, a párt elnöke a La Gaceta című spanyol hírportálnak adott pénteki nyilatkozatában. Santiago Abascal pártelnök azt hangsúlyozta: továbbra is azon dolgozik, hogy egy nagy csoportot hozzon létre, ami szembeszáll Brüsszel és a szocialisták nézeteivel. A Vox szerint történelmi alkalom ez európaiak milliói számára.

Abascal kiemelte, hogy az újonnan létrejött európai parlamenti frakció a legtöbb hazafias és szuverén erőt igyekszik magában egyesíteni – tájékoztatott az MTI. 

A Vox régóta dolgozik ezen erők együttműködésén, egy nagy csoport létrehozásán. Ezt az Európai parlamentben is folytatni fogjuk az új frakció tagjaként, de természetesen fenntartjuk az együttműködést azokkal a szövetségesekkel, akik még nincsenek benne, és akikkel változatlanul nagyon szoros a kétoldalú kapcsolatunk

– fejtette ki a pártelnök.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a Vox párt megduplázta európai parlamenti mandátumainak számát a júniusi választásokon, azaz háromról hatra nőtt képviselőinek a száma. 

A hazafias erőknek történelmi lehetőségük van arra, hogy a választók mandátumát egy nagy csoportban valósítsák meg, amely alternatívát jelent a néppártiak, a szocialisták és szélsőbaloldal koalíciójával szemben" - idézte a párt közleményét a hírportál. A Patrióták Európáért új képviselőcsoport az új valóságra reagál, azoknak az európaiaknak az üzenetére, akik radikális és sürgős irányváltást követelnek az EU-ban

– tették hozzá.

A VOX kifejezte háláját és erős barátságát az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának, annak az európai politikai csoportnak, amelyhez eddig is tartozott, és amely – a Vox szerint – kiemelkedő szerepet játszik a szabad, szuverén, biztonságos és virágzó nemzetekért folytatott küzdelemben.

Liga párt: nagyon jelentős jelzés a Vox csatlakozása a Patrióták Európáért csoporthoz 

„Nagyon jelentős jelzés”, hogy a Vox spanyol párt csatlakozik a Patrióták Európáért csoporthoz – hangoztatta a Liga olasz jobboldali párt közleményben pénteken.

A Matteo Salvini vezette párt hozzátette: „nő az Európában változást akarók frontja, amely elkötelezett arra, hogy nemet mondjon (az Európai Bizottság elnökére, Ursula) von der Leyenre és a szocialistákra.”

A Vox az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládját hagyta el, amelyet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezet.

A kormánykoalícióhoz tartozó Liga új európai parlamenti képviselői (EP-) csütörtökön tartották meg első ülésüket. A találkozón Matteo Salvini azt mondta, „kötelességünk meghatározónak lenni az előttünk álló öt évben, már a következő hetektől kezdve.”

A Liga az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád tagja, amely július 8-án tartja alakuló ülését. Hétfőn már ismertek lesznek a francia választások eredményei, és ugyanekkor alakulhat meg a Patrióták Európáért frakciója. Ezt a pártcsoportot Orbán Viktor, a Fidesz, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és Andrej Babis, a cseh ANO vezetője indította útjára június 30-án Bécsben rendezett találkozóján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában