Bulvár-celeb

2024.07.05. 15:01

Pokoli meleg jön a hétvégén - ezekre nagyon figyeljen, életbevágó lehet!

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig.

MW

Brutális melegre figyelmeztetnek vasárnaptól

Fotó: Shutterstock / illusztráció

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelte el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 7-től július 12-ig - írja az MTI a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös pénteki közleménye alapján.

Az NNGYK és a katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban. Még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot - kérték a közleményben.

Young,Man,Throwing,Water,From,The,Bottle,Over,His,Head
Fogyasszunk rengeteg folyadékot!
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Felhívták a figyelmet arra, hogy kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is fontos nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid érzékelőt működtetni.

Tűzre, vízre nagyon vigyázni!

Melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, jelenleg hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet.

Young,People,Jumping,Inside,Ocean,In,Summer,Excursion,Day.,Happy
Soha ne ugorjunk a vízbe felhevült testtel!
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az NNGYK és a katasztrófavédelem figyelmeztet, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért ügyeljünk a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munka, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azoknak a légkondicionált helyiségeknek a listája, amelyeket bárki igénybe vehet.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!