Francia–portugál előzetes

2024.07.05. 11:15

Mbappé: Ronaldo már megírta a maga történetét, most én következem (videó)

A német–spanyol rangadó után Portugália–Franciaország negyeddöntőt rendeznek pénteken este a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A 2016-os döntő visszavágóján a franciák revansot vennének. Mindenkit az foglalkoztat leginkább, a két szupersztár, Kylian Mbappé és főleg Cristiano Ronaldo mennyit tud hozzáadni a csapata esetleges győzelméhez. Eddig sem a francia, sem a portugál gólvadász nem villogott igazán, talán egymás ellen kihozzák magukból a maximumot.

MW

A francia Kylian Mbappé a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjában játszott Hollandia–Franciaország mérkőzés előtt a lipcsei RB Arénában 2024. június 21-én. Mbappé orra megsérült az Ausztria elleni mérkőzésen

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Meszara

A nyolc évvel ezelőtti finálét a portugálok nyerték 1–0-ra Eder hosszabbításban szerzett góljával annak ellenére, hogy csapatkapitányukat, Ronaldót már a 25. percben elvesztették sérülés miatt. A pénteki összecsapást Madridban is feszült figyelemmel követik majd a szurkolók. Ugyanis hiába lép pályára majd mindkét oldalon több világklasszis, a találkozó igazi pikantériáját a királyi gárda korábbi ikonjának, Cristiano Ronaldónak, valamint a Real jövőbeni vezérének, Kylian Mbappénak az összecsapása adja – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

RONALDO, Cristiano
A portugál Cristiano Ronaldo ünnepel, miután gólt lőtt a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Portugália–Szlovénia mérkőzés rendes játékideje utáni hosszabbítást követő büntetőpárbajban a frankfurti Waldstadionban 2024. július 1-jén. A portugál labdarúgó-válogatott tizenegyesekkel 3–0-ra győzött
Fotó: Matthias Schrader / Forrás: MTI/AP

Ronaldo csillaga letűnőben

A két világklasszis nem most csap össze első alkalommal egymással, ugyanis a 2017–2018-as Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében már találkoztak, amikor a Real Madrid összesítésben 5–2-re legyőzte Mbappé PSG-jét, és Ronaldo ezzel lépett egy hatalmasat a negyedik, egyben utolsó spanyol BL-trófeája felé.

A hat évvel ezelőtti Bajnokok Ligája-találkozón Mbappé egy 19 éves, Monacóból kölcsönadott fiatalember volt, míg most, 25 évesen sokak szerint a világ jelenlegi legjobb labdarúgója.

Vele szemben Ronaldo 39 évesen túl van a zeniten, és manapság kezd már megkopni a játékának a fénye, a válogatottban betöltött szerepéről is egyre nagyobb a vita. Ronaldo a legutóbbi 13 válogatottbeli góljából 10-et a világranglistán 60., vagy annál alacsonyabb helyen álló csapatok ellen szerzett. A két kivételt a szlovákok ellen megnyert Eb-selejtezőn rúgott duplája jelenti – derül ki az Origo oldaláról. Sokan azt tartják, hogy a franciák nyernek, és Mbappé ezzel minden tekintetben átveszi majd a stafétát CR7-től, viszont kérdéses, hogy pont az Európa-bajnokságon történik meg a stafétabot váltás.

Történelmet írna Mbappé

Egyelőre ugyanakkor egyik sztár sem villog az Eb-n. Ronaldónak még nincs gólja, francia riválisának is csupán egy, utóbbi ráadásul törött orra miatt maszkban kénytelen játszani, miután az osztrákok elleni csoportmérkőzésen megsérült – írta meg a Magyar Nemzet. A nagy rangadó előtti sajtótájékoztatón Mbappé szinte csodálattal nyilatkozott Ronaldóról, utóbbinak a szlovénok elleni tizenegyespárbajba torkolló mérkőzés után az UEFA büntetésével is lehet, hogy számolnia kell majd.

A Real Madridnál Cristiano már megírta a maga történetét, ezt én is meg fogom tenni. Nem tagadom, csodálom a nagyságát, egyedülálló játékos, aki generációkat inspirált a futball szeretetére. Egy dolog a tisztelet, és egy másik, hogy most kivételesen azt szeretném, ha a meccs végén boldogtalannak látnám

– nyilatkozta magabiztosan Mbappé.

– A legmagasabb szinten stabilnak kell lenni és keményen dolgozni közösen. Mindenki halad előre, de minden meccsre érvényes, hogy a fizikai intenzitás a legmagasabb szinten van – fogalmazott Didier Deschamps, a franciák mestere. Roberto Martínez, a portugálok spanyol szövetségi kapitánya óvatosan fogalmazott a pénteki mérkőzés előtt.

– Franciaország nagyon erős, okozhat gondot, de remélhetőleg nekünk is lesznek lehetőségeink. A torna ezen szakaszában már sok minden dönthet, akár egy egyéni megmozdulás, de 11-esek is

– mondta el a portugálok kapitánya. A franciáknál nem léphet pályára az eltiltott Adrien Rabiot, aki eddig minden meccsen kezdő volt Németországban, míg a másik oldalon Francisco Conceicao, Joao Palhinha, Ronaldo, Pedro Neto, Rúben Neves és Joao Cancelo egy sárga lapra van az eltiltástól.

Európa-bajnokság, negyeddöntők

Spanyolország–Németország 18.00
Portugália–Franciaország 21.00

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában