Hőstett

2023.09.11. 14:08

Egy szolnoki katona élesztett újra egy férfit a helyi vásárcsarnokban

Egy szolnoki katona élesztett újra egy idős férfit a vármegyeszékhely vásárcsarnokában a minap.

Rimóczi Ágnes

V. M. szakaszvezető

Forrás: MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár Facebook-oldala

A szolnoki piacon is kamatoztatta a harctéri életmentő oktatáson tanultakat az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár egyik katonája, aki sikeresen újraélesztett egy idős férfit ott a minap. A hőstettről a dandár hivatalos közösségi oldalán is beszámolt.

– A szakaszvezető egy szeptember eleji napon, a délelőtti órákban családjával a helyi piacon vásárolt, ahol a közelükben egy idősebb férfi hirtelen összeesett. A katona azonnal megkezdte a férfi vizsgálatát, ahogy azt a harctéri életmentő tanfolyamon elsajátította. Stabil oldalfekvésbe helyezte, a közben kialakult tömeget pedig megkérte, hogy a művelethez adjanak neki teret – olvasható a szervezet közösségi oldalán. 

A beszámoló szerint, amíg a katona cselekedett, egy másik vásárló hívta az Országos Mentőszolgálatot, majd a diszpécser instrukcióit követve megkezdődött az újraélesztés, szívmasszázst alkalmazva. Eközben egy hölgy a katona irányítása alapján szabad légutat biztosított az eszméletlen férfinak.

– A rövid időn belül kiérkező mentőszolgálat munkatársai, látván, hogy a szakaszvezető szakszerű módon alkalmazta a szívmasszást, megkérték, hogy folytassa, míg ők ellátják az idős férfit, majd szívmonitort helyeztek fel rá. Ezt követően meggyőződtek arról, hogy szállítható állapotban van és bevitték a Hetényi Géza kórházba – részletezték a dandár illetékesei, akik bejegyzésükben is gratuláltak katonatársuk bátor helytállásához.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában