Nyugtalanító jelenség

2 órája

Nyomozás indult az abonyi Mikes-tó rejtélyes állapota miatt

Egy hete valami furcsa, nyugtalanító jelenségre lettek figyelmesek a helyiek a város kedvelt kirándulóövezetében. Egy szakértő bevonásával nyomozás kezdődött, hogy kiderüljön, mi állhat az abonyi Mikes-tó rejtélyes állapota mögött.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– A helyiek számára kedvelt terület a tó és környéke, ráadásul az utóbbi években lehetőségünk nyílt bővíteni az itteni szabadidős lehetőségeket is – kezdte a furcsa jelenséggel kapcsolatban Pető Zsolt polgármester aki elmondta, éppen ezért aggasztó, hogy több, mint egy hete nyugtalanító jelenségre lett figyelmes az abonyi Mikes-tó felszínén.

abonyi Mikes-tó
Nem túlzottan szép látvány, hogy az abonyi Mikes-tó őszi színekbe „öltözött”. Szakemberrel igyekeztek kideríteni, mi lehet a furcsa jelenség oka
Fotó: Facebook.com / Abony város hivatalos oldala

Saras pocsolyára hasonlít az abonyi Mikes-tó

Pető Zsolt elárulta, a víz színe sárgás, barnás, külső szem számára már-már kissé visszataszító színekben játszik. A nyugtalanító jelenség miatt Varga Bálint, az Abonyi Horgász Egyesület tógazdájának, Abony Város Önkormányzat Környezet- és Klímavédelmi Bizottságának külsős tagjának segítségét kérték, hogy megvizsgálja a víz minőségét.

– A tó jelenlegi színét és felszínét az algapusztulás és a túl magas hőmérsékletű víz, együttesen okozzák. Esztétikailag sem szép látvány sajnos – árulta el a szakamber az abonyi Mikes-tó rejtélyét illetően. Hozzátette, az elhalt algák a vízfelszínen rétegeket képeznek, ez pedig olyan képet mutat, mintha szennyező anyag került volna a tóba.

– A mérések szerint azonban az oxigén mennyisége elegendő a vízben, nincs kritikus határérték alatt. A vízminőség romlásának oka lehet viszont, hogy nagy tömegű víz hiányzik a tóból, ez az aszályos és időjárás és minimális talajvíz együttes hatása lehet – vélekedett Varga Bálint, az abonyi Mikes-tó helyzetéről. A szakember egy igen komoly eszközt használt a mérések elvégzésére, egy távirányítós mini hajó segítségével.

Az abonyi Mikes-tó korábban is volt már hasonló helyzetben

A szakember elárulta, két évvel ezelőtt nyáron hasonló állapotok uralkodtak a mederben. Akkor az algák elszaporodása volt az ok, akkor magától helyreállt a tó ökoszisztémája.

– Bízunk benne, hogy ez a helyzet is megoldódik. Fontos kiemelni, hogy a tó élővilága jó állapotban van, az előzetes mérések alapján. Halak, de nagy számú béka- védett kétéltű és hüllőfajok is élnek itt, mindez nagyon örömteli – fogalmazott Varga Bálint. 

A jelenlegi helyzet okára tehát részben fény derült, teljes képet azonban a vízminta laboratóriumi vizsgálata után tudnak adni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában