Szoljon podcast

2023.09.16. 06:55

Az illatos szilvától a friss mákig – bőséges az őszi választék a szolnoki vásárcsarnokban

Szaporodnak a szolnoki piacon az őszi termények. A szilva már korábban megjelent, akad már szőlő is, bár többsége még külföldi. Veszik a lecsónak valót is, bár a paprika, paradicsom most sem olcsó, így sokan még kivárnak.

Kovács Berta

Gerőcs Ilona őstermelő régi piacos. Vidéki tanyájukon sok minden megterem. Hagymából is több fajtát kínál, mint ígéri, lesz még ősszel zöldhagymája is

Fotó: Nagy Balázs

Lekvárfőzésre készül a nyugdíjas Pappné Tóth Julianna, szilvát keresgélt, mikor találkoztunk vele a szolnoki vásárcsarnokban.

– Mintha idén kevesebb lenne a szilva, vagy csak a piacra hoznak kevesebbet – jegyezte meg. – Veszek több helyről kisebb mennyiséget. Nem látok most olyan nagy ládányi adagokat, mint pár éve még megszokott volt, régebben hozták külön szedve a fogyasztani és a lekvárnak valót is. Hétvégén lehet, hogy változatosabb lesz a felhozatal, lehet, eljövünk a férjemmel még egy adagért. Szeretik a lekvárt, a dzsemet a gyerekek is – árulta el a szolnoki asszony.

Bár Julikának végül sikerült bevásárolnia lekvárnak valóból, a piacon vállalkozóként árusító termelő, Veres Zoltánné szerint az idei szilvatermés nagyon szerény. Ez minden fajtára vonatkozik, pedig akad nagykőrösi gyümölcsösükben jó néhány fajta.

– A fagy megritkította a gyümölcsöt, így idén a szokásosnak csak 23-30 százaléka termett meg. Ízre, minőségre elfogadható, ha egytől ötig kellene osztályozni, akkor négyest adnék rá. Most Stanley-t árulok, ez most nagyon népszerű, de ebből sem termett sok. Pedig lekvárfőzéshez nagyon keresik – mutatott rá a termelő. – Eddig nagyon passzívak voltak a háziasszonyok, várták a szeptember közepét. Keresik most a Besztercei szilvát is, de az már a nagy melegben lepotyogott a fáról, ott van a cefrés edényben. A lekvárminőségű szilva szokásos érési ideje az szeptember 10-15, de aki így tervezett, idén lemaradt róla. A ringló szilvát viszont nem olyan keresett, mivel jobbára az idősek viszik. A fiatalok nem kedvelik, valószínűleg azért, mert nem ismerik. Hiába kínálnám olcsóbban.

Nincs hiány zöldségből, gyümölcsből a szolnoki piacon
Fotó: Nagy Balázs

Visszanéztem a tavalyi évemet, a Beszterceit tavaly 600-ért kínáltam, idén viszont 500–ért, 555-ért, a vége felé volt csak 600 forintot. Így nem volt nálam igazán áremelés.

Azt is hozzátette: – Nincs már az, mint a régi nagy lekvárfőzések idején, amikor tíz kilókat megvettek. Most legtöbben három, maximum négy-öt kilót visznek, de van, aki csak két kilót kér. Idén egyetlen olyan vásárlóm volt, aki harminc kilós tételt vásárolt. Elég szomorú, hogy a régi lekvárfőző hagyományokat sokan nem viszik tovább.

Kövi Dóra a másnapi ebédfőzéshez keresgélt hozzávalót.

– Jó áron kaptam karalábét, káposztát, répát, de legtöbb dolognál nagyon keresgélni kell, ha olcsót akarunk. Szeretnénk majd lecsónak valót eltenni télire meg a szülői segítséggel paradicsomot befőzni, de várok még, hátha kicsit később olcsóbban kapok alapanyagot. Most nézem, miből tudok még jó áron bevásárolni, és veszek babot a hétvégére – mondta a fiatalasszony.

Veres Zoltánné gyümölcsösében számos szilvafajta terem. Mint mondta, a Beszterceit sokan most keresik lekvárnak, de idén hamarabb lement a szezonja. A ringló viszont nem olyan kelendő, mivel inkább csak az idősek vásárolnak belőle
Fotó: Nagy Balázs

Akad bab is, lezacskózott adagokban, többek között Gerőcs Ilona őstermelő standján is. Vidéki tanyájukon számos növényfélét termesztenek.

– Már új a bab, és idei a mák is, elég jó termés lett – árulta el. – Legnagyobb területen málnát termesztünk, van folyamatosan termő fajtánk. Tavasszal és augusztusban hozza a legtöbb termét, csak hát locsolni kell. Nem olcsó, bár van fúrt kutunk. Sok munka megművelése meg a leszedése is, bár meg tudjuk oldani családtagokkal. De megmondom őszintén, nem olyan könnyű eladni, nem szeretik ezt a kis szemű magyar fajtát, hiába zamatos. Inkább megveszik a drága nagy szemű külföldit, hiába nincs íze. Alig van már egyébként magyar málna, sokan felhagytak a termesztésével, nincs munkaerő, aki leszedje.

Lila hagyma, sonkahagyma, salátahagyma, fokhagyma is kellette magát a standján. Sőt, duggatni való is, később pedig hoz zöldhagymát is. Paradicsomból volt nagyobb mennyiség, azt már eladták.

Többek között ő is árul fűszerpaprikát, amit saját kezűleg fűz fel.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában