Szinte teljes a létszám

2023.08.11. 17:25

Már fogadja a gyermekeket a törökszentmiklósi Noé Bárkája Református Bölcsőde

Hogy segítse a családokat, már augusztus elsején kitárta kapuit a Noé Bárkája Református Bölcsőde Törökszentmiklóson. A férőhelyek már most szinte teljesen beteltek, a kicsiket fokozatosan szoktatják be az intézménybe. A 400 négyzetméter alapterületű impozáns épület tavasszal készült el.

Molnár-Révész Erika

Már megérkeztek a Noé Bárkája Református Bölcsődébe az első gyermekek, akiknek két hétig tart a beszoktatása a keresztény értékeket és a környezettudatosságot képviselő intézménybe

Fotó: Mészáros János

– Nagy volt az érdeklődés, szinte 99 százalékos a feltöltöttségünk, egy helyünk maradt már csak az egyik csoportban – mondta a jelentkezők számáról a helyszínen Varga Tímea tagintézményvezető. 

A buszpályaudvar mellett álló korszerű épületet elnézve ez érthető is. Ám nem csak kívülről, belülről is szemet gyönyörködtető a bölcsőde, ahol két csoportszobában 24 gyermeket látnak majd el.

– Folyamatosan érkeznek a gyerekek, akiknek két hétig tart a beszoktatásuk. Négy kisgyermeknevelővel dolgozunk, valamint két dajkával, akiknek a kiválasztásánál a szakmaiság volt az elsődleges szempont, de fontos volt a református, keresztyén értékrend, és a nagyfokú empátia is – sorolta az intézményvezető. 

Mint elmondta, a bölcsődébe a környékbeli településekről is jelentkeztek, például Szajolból és Fegyvernekről.

– Nagyon örültünk annak is, hogy rengeteg gyermek református családból érkezett hozzánk, már meg vannak keresztelve. De nem zárkózunk el azoktól sem, akik nem ebben a vallásban nevelkedtek, viszont elfogadják és bekapcsolódnak családi programjainkba, eljárnak a gyermek- istentiszteleteinkre, elsajátítják értékrendünket – hangsúlyozta.

A bölcsőde a keresztény értékrend mellett a környezettudatosságot is nagyon fontosnak tartja, az épület működtetését például napelem is segíti.

– Szeretnénk a gyerekek és a családok szemléletébe belecsempészni, hogy amit Isten megteremtett, azt óvjuk és tápláljuk. Ezért is szeretnénk itt egy kis bölcsődei kertet kialakítani, olyan növényekkel, melyeket a gyermekek gondoznak, és esetleg el is tudnak majd fogyasztani a mindennapokban – mutatta a már játékokkal felszerelt, de zöldfelületben is bővelkedő hátsó udvart Varga Tímea.

A két szintes, 400 négyzetméter alapterületű épület kialakítására több mint 250 millió forintot nyert korábban az egyházközség a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán, melyhez önerőt is biztosítottak.

Végig kísérheti életüket a hit

Bár a bölcsőde hivatalosan nem oktatási, hanem szociális intézmény, ezzel vált teljessé a Törökszentmiklósi Református Egyházközség portfóliója.

–Az egyházközség azt a cél fogalmazta meg amikor létrehozta tavaly a Törökszentmiklósi Református Oktatási Központot, hogy a gyerekek a legfiatalabb korosztálytól kezdve bekerüljenek a rendszerbe, és a szülői igényeket figyelembe véve lehetőséget biztosítsunk számukra, hogy innen egy református, keresztyén értékeket képviselő óvodába kerüljenek át, onnan pedig egy református általános iskolába, majd középiskolába. És ha az életük vége felé újra ellátásra szorulnak, nyitva áll előttük a református szociális idősek otthona is. Így, egy valóban komplex rendszer az, melyet egyházközségünk kialakított – mondta Budai Ferenc, a Törökszentmiklósi Református Oktatási Központ igazgatója.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában