Egyeztetés

2023.02.24. 19:30

Takarékos költségvetést fogadott el a jászberényi képviselő-testület

Közel 11,5 milliárd forintból gazdálkodhat ebben az évben Jászberény. A képviselő-testület februári ülésén megszavazták a város idei költségvetését, melyben prioritást élvez az önkormányzat munkavállalóinak biztonsága, a városüzemeltetés és a folyamatban lévő fejlesztések befejezése.

Illés Anita

Jászberényi városháza

Fotó: Pesti József

A jászberényi képviselő-testület február 22-én tartott tanácskozásának leghangsúlyosabb napirendi pontja a város idei büdzséje volt. Budai Lóránt polgármester szóbeli kiegészítésében kiemelte: nem szokványos a 2023-as költségvetés, mely a nehézségekre próbál választ adni. 

Míg 2020-ban és 2021-ben a világjárvány lassította a fejlődést, addig a tavalyi és az idei évre az energiaválság és a rendkívül magas infláció nyomja rá a bélyegét. Az előttünk álló időszakban is megfontolt, takarékos gazdálkodásra lesz szükség – vezette fel az előterjesztést. 

A hozzászólások sorát Bódis Béla kormánypárti képviselő nyitotta, aki többek között arra volt kíváncsi, mi az oka annak, hogy az idősek gyógyszertámogatására tavaly 10 millió forintot biztosítottak, idén pedig csak 4 milliót. Emellett kevésnek ítélte meg a Csángó Fesztivál megrendezésére elkülönített 8 millió forintot és hiányolta a Jász Expo támogatására szánt keretet is. A felvetésekre reagálva Balogh Béla alpolgármester elmondta: a települési és egyéb támogatások vonatkozásában valóban csökkenés látható, melynek az az oka, hogy az igénybevétel nem volt olyan mértékű, mint azt tervezték. 

– A gyógyszertámogatás nincs megvonva, továbbra is él – tette hozzá.

– Tudjuk, hogy ennyi pénzből nem lehet megrendezi a fesztivált. A Folklór Kulturális Közalapítvány részéről az volt a kérés, hogy az önkormányzat olyan összeget biztosítson, mely a pályázatok önerejét fedezi. A nyolcmillió forint elvileg mintegy 40 milliós pályázati forrást tesz lehetővé. Folyamatosan egyeztetünk a szervezőkkel – jelezte a Csángó Fesztivállal kapcsolatban. 

Megtudtuk azt is, hogy egyik évben Jász Expót, a másikban pedig szakmaválasztót rendeznének. Mivel tavaly volt expo, így idén nem tervezik, ezért nem szerepel a költségvetésben. A szakmaválasztó szervezésével kapcsolatban pedig egyeztetnek a Jászberényi Tankerületi Központtal. A költségvetési rendeletről szóló vitában Tamás Zoltán képviselő felvetette, hogy a költségvetésben egy fillér sincs a Malomra, csak a tervezési keretben van elkülönítve forrás. 

– Idén elkészülhetnek a tervek, kiválaszthatjuk a kivitelezőt. Mivel az első részlet kifizetése jövőre várható, így erre idén nem szükséges keretet megjelölni – reagált az alpolgármester. 

Bohárné Bathó Rozália és Szatmári Anikó kifejtette, több pénzt költenének a sportra és a kultúrára. A városvezetés szerint az önkormányzat az elmúlt években a sporttámogatásokban túlvállalta magát, szeretnék ezt helyre tenni. A döntéshozók végül 13 igen és 2 tartózkodás mellett fogadták el a város idei költségvetését.  

Lemondtak a vásártér fejlesztési támogatásáról  

Az időközi önkormányzati választást követően az alakuló ülésen a testület 14 fővel kezdte meg a munkát, egy képviselői hely üresen maradt. Mint ismert, dr. Besenyi Orsolya, a Fidesz-KDNP kompenzációs listavezetője lemondott mandátumáról. A kormánypártok Bódis Bélát delegálták a testületbe, aki a februári ülésen tett képviselői esküt. A tanácskozáson számos előterjesztésről tárgyaltak, elfogadták egyebek mellett az előző évi közmunkaprogramról szóló tájékoztatót, az önkormányzat energiakrízis intézkedési tervét. A testület többsége megszavazta, hogy az önkormányzat lépjen vissza a jászberényi vásártér fejlesztése című pályázattól, mert a költségek jelentősen megemelkedtek. Ezzel közel 78 millió forint támogatásról mondtak le.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában