Körkép

2024.06.29. 06:54

Aratás: furcsa dolgot tapasztaltak, ez történik most a Jászkunsági földeken

Idén a szokásosnál korábban megkezdődhettek a munkák a szántőföldeken, hamarabb beérett a gabona. Javában zajlik az aratás vármegyénkben is. Az őszi árpa mellett az őszi búza és az őszi káposztarepce tábláiban is szorgosan jönnek-mennek a betakarítást végző munkagépek.

Kovács Berta

A szokásosnál jóval korábban, már június közepén megkezdődtek az aratási munkák Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Ez annak köszönhető, hogy a tél végén tapasztalt tavaszias időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények előrehaladottabb fejlettségi stádiumban voltak a korábbi években tapasztaltakhoz képest. A nyárias, meleg idő hatására a növények érése felgyorsult az elmúlt időszakban, így nemcsak az őszi árpa, hanem a búza és a repce betakarítási munkálatai is kampányszerűen zajlanak – számolt be róla Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke.  Erre számítottak is.

aratás, Rigó Andrásék, gazdák
Rigó Andrásék az árpával már végeztek, most a búza aratása zajlik
Fotó: Mészáros János

Rigó Andrásék múlt hétfőn kezdték el aratni az árpát a Szolnok-Besenyszög határában húzódó földjeiken.

– Összességében jónak mondható a termés – nyilatkozta a gazda. – A gabona minősége megfelelő, bár területenként eltérő. Nem tudjuk, ezt mi okozza, egyformán kaptak esőt a táblák. Az árpával már végeztünk is, a termés 5,5-6 tonna lett hektáronként. A búzának körülbelül most tartunk a felénél, saját földjeinkkel jövő hét közepére végzünk, de aratunk bérben is, ha az időjárás engedi, jövő hét végére azzal is megleszünk. A búza 4-5 tonna hektáronként – sorolta Rigó András.

Péli Tibor Tiszajenőn június 17-én kezdte az árpa betakarítását, így végzett is a munkával. Mint mondta, jó közepes lett a termés, 5 -5,5 tonna hektáronként. Kedd óta már az őszi búzát aratják.

– Eddigi tapasztalataink alapján hektáronként 3 tonna terméssel számolhatunk. Ez közepesnek mondható, 4-4,5 tonna szokott lenni a termésátlag – emelte ki.

Arathatják már a repcét is.

aratás, gabonák

Kézsmárki Ferenc mesterszállási gazdálkodó viszont arról számolt be, hogy nemrég tudták csak megkezdeni az aratást, az őszi árpában dolgoznak.

– Az elmúlt időszakban szinte minden nap volt zápor, ez nagyon visszavetette a munkákat – mutatott rá. – Amellett, hogy ilyenkor felázik a talaj, azt is figyelembe kell venni, milyen víztartalommal tárolható a gabona, ha magasabb, várni kell, míg szárad.

Az árpa mellett a búza és a repce táblákon is megindult az aratás

Az aratási munkálatokat vármegyénkben a termelők a múlt héten az őszi árpa táblákon kezdték. A növény nedvességtartalma gyorsan lecsökkent, az aratást még 13 százalék víztartalom körül kezdték meg, de a múlt heti forróság alatt egyes táblákon a szemek nedvességtartalma 9 százalékra csökkent. Bár a hétvégi záporok-zivatarok akadályozták a munkákat, a héten várhatóan befejezik a növény betakarítását. A termésátlagok termőhelytől és fajtától, valamint az alkalmazott agrotechnikától függően, jelenleg hektáronként 4 és 6,5 tonna között mozognak. Nehezítő tényező az aratáskor, hogy a nagyobb esőzések erős széllel jöttek, sok állomány megdőlt, így a betakarítása körülményesebb és veszteséget is okoz a szemek kipergése miatt. Az árpa minőségén egyes táblákon nagyban érzékelhető a tavaszi aszályos időjárás hatása.

Az őszi búza esetében az aratás még csak az elmúlt napokban kezdődött meg. Az eddigi eredmények alapján a termésátlagok e növény esetében is több helyen elmaradnak az elvárt szinttől. Az elmúlt heti viharok miatt többfelé megdőlt a növény. Az eddig betakarított területeken vannak nagyon gyenge – hektáronként 2,5-3 tonna – termésátlagot produkáló táblák, de remélhetőleg az aratás előrehaladtával közepes termésmennyiséget és minőséget tudnak realizálni a termelők.

Az őszi káposztarepce aratását is megkezdték, a terméshozamot 1,5-2,5 tonna között várják. A tavaszi csapadékhiány és a kártevők több termőhelyen legyengítették, visszavetették a megfelelő fejlődésben e növényfajt is.

– Összességében elmondható, hogy a szerényebb termésmennyiség mellett közepes termésminőséget várnak a gazdák. Az elkövetkező napok időjárása azonban ezt még komolyan befolyásolhatja az aratásra váró területeken. Az olyan extrém időjárási anomáliák, melyeket a vármegye több településén az elmúlt hét végén tapasztalhattunk, sajnos komolyan akadályozzák az aratási munkákat és számottevő károkat okozhatnak. Ahol azonban a szélsőséges időjárás elkerülte a területeket és kevesebb csapadék hullott, ott elmondható, hogy a kisebb gazdaságokban akár a hét végére, jövő hét elejére, Péter-Pál nap körül végezhetnek is a gazdálkodók a betakarítási munkákkal – hangsúlyozta a NAK vármegyei elnöke. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkák idején megnő a belesetveszély.

Adatok

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Növénykultúra   Termőterület (ha)

Őszi búza                   109 855
Őszi árpa                      36 752
Őszi káposztarepce       7 702

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!