Házasság hete

2023.02.17. 17:25

Különleges tárgyakkal idézik fel életük nagy napját az újszásziak – Galériával

Különleges tárlattal készültek a házasság hetére az újszászi művelődési házban. Esküvői képek díszítik a szerelemfalat, de láthatók menyasszonyi ruhák, meghívók, dísztáviratok, lakodalmas tárgyak is. A kiállított darabokon keresztül még az is kiderül, mennyibe került egy esküvői torta a nyolcvanas évek közepén.

R. Á.

Régi tárgyakat csodálhatnak meg a látogatók a házasság hetén

Fotó: Mészáros János

– A legrégebbi darab ez a majdnem száztíz éves házassági anyakönyvi kivonat.

Ezt egészen pontosan 1914. február 23-án keltezték – mutatja a gyűjtemény „legöregebb” tárgyát a művelődési ház vezetője. 

– És itt van egy másik különlegesség: egy 1926-os házasságkötési fénykép – ajánlja figyelmünkbe a képet  Gonda Adrienn. Az bizonyos, hogy mindegyik tárgy különleges, hiszen valakik életének nagy napját örökítették meg a képek, idézik fel a tárgyak.

Esküvő, házasság, szerelem, emberi kapcsolatok. Ezek vannak tehát a művelődési ház összeállításának középpontjában, a gyűjteményt a házasság hete alkalmából készítették el.

A különleges hét lényege, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára. A művelődési ház először csatlakozott a fontos témát felölelő programsorozathoz. Mégpedig úgy, hogy arra kértük a helyieket, hozzanak be fényképeket az esküvőjükről, de akár rokonaik, nagy-, vagy dédszüleik házasságkötéséhez kapcsolódó eszközöket, tárgyakat is megmutathatják itt. A cél az volt, hogy a tárlat keretében minél több újszászi lakos, helybéli pár mutassa meg életének egyik legfontosabb pillanatát 

– foglalta össze a kiállítás lényegét az intézményvezető.

A szerelemfalon sorakozó képek mellett ruhadarabok is helyet kaptak a kiállításon. A hetvenes évek legelejét idézi egy teljes menyasszonyi ruházat. A fátyol és a cipő, a kendő és a fejdísz kissé megfakulva már, mégis különlegesen pompázik a bemutatóasztalon. Akadtak, akik vőfélykötőket és -kitűzőket hoztak bemutatásra, és látható egy vőlegényviselet is.

És természetesen felsorakoznak esküvői meghívók, dísztáviratok is. Hosszú percekig el lehet nézegetni ezeket, olvasgatni a neveket, dátumokat. Ebből az 1985-ös számlából pedig az is kiderül, hogy milyen süteményeket fogyasztottak a vendégek és mennyibe is került egy torta akkoriban. Egy harminc szeletes citromtorta száznegyvenhét, egy puncstorta százhúsz forint volt, egy habrolót pedig öt forint ötven fillérért vásárolhattak meg 

– sorolta érdekességként az intézményvezető.

A kiállítást az a festmény is gazdagítja, mely régen a polgármesteri hivatal házasságkötő termében volt kiakasztva, így nagyon sok újszászi esküvő tanúja volt. A gyűjteményhez egyébként most kilenc helybéli „szolgáltatta” az anyagot, a szervezők bíznak abban, hogy jövőre már többen mutatják be emlékeiket. 

A tárlat február 20-áig tekinthető meg. Érdemes megnézni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában