2022.10.24. 17:25
A környezettudatos működésüknek köszönhetően kaphatták meg a Felelős Gasztrohős címet
Felelős Gasztrohős minősítést érdemelt ki a a ceglédi Húshagyó Vegetáriánus Konyha. A rendhagyó étlap bővelkedik a húsmentes és vegán fogásokban. A cím megítéléséhez szükséges szempontrendszer viszont ennél összetettebb, a helyi termelők portékáinak feldolgozásán túl, még a használható tisztítószerekre is kiterjed. A néhány éve Cegléden üzemelő Húshagyó Vegetáriánus Konyhában már a kezdetek óta törekednek a környezettudatosságra, a működés során a fenntarthatóságot is figyelembe veszik.
Klément Hajnalkáék rendhagyó étlapja bővelkedik a húsmentes és vegán fogásokban
Forrás: Beküldött fotó
– Az interneten találkoztam a minősítés feltételeivel, mindig hasonló szempontokkal működtünk, így nem volt szükség nagyobb átalakításra, a Felelős Gasztrohős felhívás mindössze keretet adott az eddigieknek – kezdte a beszélgetést a Klément Hajnalka, a konyhát üzemeltető családi vállalkozás egyik tagja.
Az általuk elnyert mesterfokozat a legmagasabb kategória, Budapest, Pécs, Sopron és Debrecen után kerülhettek a térképre.
– Biztosítunk csere ételhordót, mindenki hozza a sajátját, persze emellett van, akinek kínáljuk az egyszer használatosat. A tisztítószerek kapcsán meg kell felelni a hatóságok felé, de a környezetbarát szempontokat is figyelembe vesszük.
Bioalapanyagok használata sem újdonság a konyhánkban, illetve már a kezdetektől helyi termelőkkel vagyunk kapcsolatban.
– Rendszeresen szezonális alapanyagokat szerzünk be, ilyenek most például a sütőtök és a batáta, de néhány hete hatalmas adag lecsót fűztünk be, hogy télire abból gazdálkodjunk – sorolta.
A hulladékkezelés mikéntje is fontos volt az elbírálás során.
– Fő elv, hogy élelmiszert nem dobunk ki. Veszélyes hulladék nem keletkezik nálunk, mivel hússal nem dolgozunk. A zöldségpucolékot a környékbeli tanyákra viszik el a háziállatoknak, a maradék is hozzájuk kerül – vázolta.
A konyhavezető szerint ételeik fogadtatása kettős, az ebédek tekintetében viszont csak a képzelet szab határt.
– Túllépünk a klasszikus kínálaton, merész ötletekkel mást alkotunk meg a zöldségekből, mint a szokásos. A sárgarépából például ezerféle dolog készíthető – magyarázta.
Szükséges a nyitottság és a kíváncsiság.
– Kizárólag húsmentes ételeket készítünk, utóbbi időben vegán fogásaink is vannak, melyekhez semmilyen állati eredetű alapanyagot nem használunk – utalt a konyha működésére Klément Hajnalka.