Abigél

2022.02.23. 13:56

Szabó Magda népszerű regényét dolgozták fel a karcagi diákok

Szabó Magda Abigél című regényét dolgozták fel színdarabban, ám a járvány miatt végül filmet forgattak belőle a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjai, ezáltal valóra váltva Nagy Tünde Mária magyar–könyvtár szakos pedagógusnak, a színjátszókör vezetőjének régi álmát.

Daróczi Erzsébet

Színjátszó­kö­rünknek régi terve volt, hogy színpadra állítsa az Abigélt, de a világjárvány miatt eddig ezt nem tudtuk megtenni. Végül az iskolánkban működő diáksport egyesület vezetője talált egy pályázati lehetőséget a megvalósítására

– árulta el Nagy Tünde Mária.

Bár a munka elhúzódott, de úgy gondolom, a tagok roppantul élvezték azt is, hogy a vírus miatt végül film készült az előadásból

– fűzte hozzá a tanárnő, aki a pályázaton elnyert forrásból korhű jelmezeket varrathatott a szereplőknek.

Ráhangolódás gyanánt a darab szereplői az Operettszínházban megnézték az Abigélt. Hogyan alakult a szereposztás? – tettük fel a kérdést.

– A színjátszó szakkörös tagok adták a törzsgárdát, de mivel húszszereplős darabról van szó, ezért hívtunk új arcokat is a tizenkettedikesek mellé a tizenegyedikesek közül. Így sikerült tető alá hoznunk Vitay Georgina történetét, aki a Matulába kerül, és ott vészeli át a világháború borzalmait, valamint az édesapja elvesztése miatt érzett fájdalmát. A film megvalósítása igazi csapatmunka volt. Székely Éva kolléganőm, az énekkar vezetője betanított két zeneszámot, és volt egy szólóének is. Hatalmas szerencsénk, hogy Tóth Barna igazgató szívesen foglalkozik filmforgatással, ő volt a dramaturgunk, aki vágóképekkel, hangeffektekkel, sok-sok ötlettel segítette a munkánkat. Az operatőrünk pedig Kovács István kollégánk volt. A filmet a szereplőknek és a segítőknek a héten levetítettük, nagy sikert aratott – mondta örömmel telve Nagy Tünde Mária.

Szabó Éva Mária a szín­játszókör mellett az énekkar­nak is a tagja, így duplán részt vett a darab megvalósít­ásában.

– Nem láttam a filmet, de a musicalfeldolgozás az Operettszínházban csodálatos élményt jelentett számomra. Horn Micit játszottam, és lehetőségem adódott egy zenés számot is előadni a hadnagy úrnak, ami komoly kihívás elé állított, mivel énekelnem és táncolnom is kellett – mesélte lelkesen a diáklány, aki számára örök élmény marad a darab, amit a pandémia miatt gyakorlatilag teljes egészében a nyári táborban kellett összehozniuk.

Molnár Éduára Bánki Anna szerepét osztották.

Ő egy zsidó származású lány, akinek Vitay Georgina segít a történet során. A musical rám is nagy hatást gyakorolt, nyáron elolvasom Szabó Magda regényét, de a belőle készült film is szerepel a bakancslistámon

– osztotta meg Édua, aki szintén új élményeket és barátokat szerzett a forgatás során, és nagyon élvezte minden pillanatát.

A lányok remélik, hogy társaiknak is tetszik majd a film. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában