JÁSZKUNSÁG

2020.12.22. 11:30

Súlyos következménye lehet, ha hiányzik a házszám

A házszám feltüntetésének kötelezettségét jogszabály mondja ki, ennek ellenére megyénkben is probléma egyes településeken a számozás hiánya. Ez azonban nem csak a postások munkáját nehezíti meg, de a mentők és tűzoltók is később érhetnek ki emiatt egy-egy helyszínre. A posta legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a küldeményeket gyorsan, biztonságosan és sértetlenül kézbesítse a címzettek részére. Ehhez azonban szükséges az utcanév- és házszámtáblák kihelyezése, melyet általában önkormányzati rendeletek írnak elő a településeken.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Ezek hiánya komoly gondot okoz a kézbesítésben – hangsúlyozta a Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztálya.

– Gyakori, hogy csupán a postás helyismeretének köszönhető, hogy célba érnek a küldemények, de ő is lehet beteg, vagy elmehet szabadságra. A helyettesnek pedig a hiányosságok miatt gondot okoz egy-egy cím megtalálása. Ha társaságunk észleli ezeket a problémákat egy-egy településen vagy településrészen, akkor azt jelzi az önkormányzatnak.

A Magyar Posta Zrt. kifejtette, a tapasztalatok szerint az önkormányzatok minden esetben segítőkészek. Helyi tájékoztatási csatornáikon felhívást tesznek közzé, illetve a posta szórólapokon hívja fel az adott településeken élők figyelmét a házszámok kihelyezésére, valamint a levélszekrény elhelyezésére.

Fontos másodperceket is veszíthetnek az egységek

Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő hírportálunknak elmondta, a kárhelyszínre történő leggyorsabb kiérkezés egyik feltétele a tűzoltók számára is, ha pontosan tudják, milyen címre kell vonulniuk.

– Az autóban ülő egységek természetesen házszám alapján tájékozódnak, így sajnos időveszteséggel járhat, ha ez az adott utca több épületén sincs feltüntetve – részletezte Németh Ádám.

– Ilyenkor előfordulhat, hogy az autó túlmegy a megadott címen, és vissza kell fordulnia, amely egy szűkebb utcában egy több mint tíz tonnás gépjárművel akár hosszadalmasabb művelet is lehet.

Ennek súlyos következményei is lehetnek, hiszen egy riasztás során minden perc kulcsfontosságú. Egy tűzesetnél a füst alapján tudnak tájékozódni a tűzoltók, más esetben viszont csak a házszámokra tudnak hagyatkozni. Szerencsére a modern technológia a tájékozódás során is a tűzoltók segítségére van.

Valamennyi készenléti szolgálatot ellátó gépjármű rendelkezik ugyanis elektronikus navigációs rendszerrel, amelyet követve a lehető legrövidebb úton lehet megközelíteni a kárhelyszínt. A vonuló szerek legfőbb támasza azonban a megyei műveletirányítási ügyelet, ahová a hívásfogadó központból beérkezik az adatlap, és a műveletirányítók innen riasztják az esethez legközelebb lévő tűzoltóegységet.

A műveletirányítás térképen, valós időben látja a tűzoltóautók mozgását, és szükség esetén rádión tud útbaigazítást adni a parancsnoknak. A tűzoltók tapasztalata szerint az állampolgárok is mindent megtesznek, hogy segíthessenek. A bejelentő, vagy a környékbeli lakosok rendszerint az adott cím előtt integetéssel jeleznek.

A rendőrök jól boldogulnak, a mentőknek fejtörést okoz

Sipos Andrásné megyei rendőrségi sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a rendőrségnek nem jelent problémát a házszámok hiánya. Kardos József megyei vezető mentőtiszttől viszont azt a választ kaptuk, hogy az utcanévtáblák és házszámok hiánya a mentőknek is gondot jelent. Hiszen ha éjjel vonulnak ki, amikor senki sincs az utcán, nem tudják megkérdezni, hogy merre lakik a bejelentő. Ilyenkor szinte lehetetlen odatalálni.

A társasházakban a nevek hiánya okozhat galibát

– Kis falvakban gyakoribb, hogy hiányoznak a házszámok, hiszen a postás mindenkit ismer, ott viszont este tíz órakor már senki sincs, aki útba igazíthatna minket. Van ugyan a mentőautókban GPS, de tudjuk, hogy ezek nem teljesen megbízhatóak – világított rá Kardos József. – A társasházakról is érdemes szót ejteni, hiszen ezek esetén is fontos, hogy annak a neve legyen kiírva, aki ott lakik. Ennek hiányában nehéz megtalálni, hová csengessünk fel.

Hat településen jelentős a gond

A Magyar Posta Kelet-magyarországi Területi Igazgatósága még a nyáron felmérte az irányítása alá tartozó kilenc megyében, köztük a Jászkunságban is, hogy mely településeken vannak problémák. Jelentős mértékű házszám- és utcanévtábla-hiány miatt hat önkormányzatot keresett meg a posta. Ezek Besenyszög, Kunmadaras, Nagyiván, Zagyvarékas, Tomajmonostora és Csépa.

Balogh Marianna, Kunmadaras polgármestere hírportálunk kérdésére elmondta, önkormányzatukat valóban megkereste a posta. Hozzátette, az erre vonatkozó felszólításokat a következő esztendő első negyedévében küldik majd ki az érintett lakók részére. Helyi rendeletet nem alkottak ezzel kapcsolatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában