Beruházás

1 órája

Sok évtizedes álom vált valóra: átadták a kívül-belül megújult jászfelsőszentgyörgyi művelődési házat – videóval

Ötven év után új külsőt és új nevet kapott a település szívében található kulturális intézmény. Az önkormányzat a TOP Plusz program keretében háromszázmillió forintot nyert a falu központjának környezettudatos, család- és klímabarát fejlesztésére. A megszépült jászfelsőszentgyörgyi művelődési házat csütörtökön adták át.

Illés Anita

Gosztony Aladár Közösségi Színtér és Könyvtár – olvasható az új felirat a felújított jászfelsőszentgyörgyi művelődési ház homlokzatán. Az önkormányzat a névadással emléket állít a településen egykor nagy tiszteletben álló Gosztony családnak és egyik nemes ősének, Gosztony Aladár földbirtokosnak, Máltai lovagnak. Életútja, munkássága összeforrt a Jászság kulturális és vallási életével. A „névadó” koronázta meg azt a rég várt fejlesztést, mely több lépcsőben nemrég fejeződött be a közel 1900 lelkes faluban. 

jászfelsőszentgyörgyi művelődési ház
A kívül-belül megújult jászfelsőszentgyörgyi művelődési házat október 17-én, csütörtökön ünnepélyesen is átadták. Képünkön, balról jobbra: a kivitelező cég képviseletében Bíró László, Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Pócs János országgyűlési képviselő, Zelenai Tiborné polgármester és dr. Dukai Miklós államtitkár Fotó: Pesti József

Rendezvényteret alakítottak ki a jászfelsőszentgyörgyi művelődési ház udvarán 

– A József Attila Művelődési Házat 1969-ben építették és azóta is a település egyetlen kulturális, közösségi színtere – kezdte köszöntőjét Zelenai Tiborné polgármester.

– Számos nagy sikerű fellépő, rockegyüttes kezdte meg itt a pályáját. Az évtizedek alatt több szakkör, népdalkör, ifjúsági kör működött az épület falai között. Mivel az iskola korábban nem rendelkezett tornateremmel, ezért egészen 2017-ig a művelődési házban tartották a gyerekeknek a testnevelés órákat. Ötven éve nem igazán történt különösen nagy felújítás az épületen, az idő vasfoga meg is látszódott már rajta. Többször pályáztunk, de korábban nem jártunk sikerrel – mondta a településvezető, majd részletesen bemutatta a TOP Plusz programban megvalósult projektet. 

Elöljáróban felidézte: 

  • 2019-ben a könyvtár felújítását pályázati forrás és a Verseghy Ferenc Könyvtár támogatása tette lehetővé,
  • egy TOP-os pályázatnak köszönhetően 2019-ben korszerűsítették az épület fűtési rendszerét,
  • a Magyar Falu Program támogatásával kicserélték a nyílászárókat és folytatták a fűtés korszerűsítését. 

– Nagy örömünkre az önkormányzat „Településfejlesztési beruházások Jászfelsőszentgyörgyön” című pályázata 2022-ben pozitív elbírálásban részesült a TOP Plusz programban. A beruházás során megvalósult az épület teljes tetőcseréje, a bejárat előtetőt kapott és fedett teraszt alakítottunk ki. Akadálymentesítettük az épületet és mozgáskorlátozott mosdót hoztunk létre. Az energiahatékonyság jegyében napelemeket telepítettünk, valamint az épület teljes külső hőszigetelést kapott. Megújult a külső udvar, ahol rendezvényteret alakítottunk ki térvilágítással, parkosítottunk és új játszóteret építettünk. A biztonság érdekében az egész területet kamerarendszer védi – sorolta Zelenai Tiborné. 

Kiemelte: a projekt részeként a közlekedésbiztonság fejlesztésére is nagy figyelmet fordítottak, ezért új parkolókat létesítettek és fekvőrendőrt telepítettek a Tüzér utcában. Mindezek mellett az önkormányzat saját költségvetéséből 4,5 millió forintot biztosított a kamerarendszer további bővítésére, új pult kialakítására és az épület villámvédelmére. 

jászfelsőszentgyörgyi művelődési ház
A jászfelsőszentgyörgyi művelődési ház új neve: Gosztony Aladár Közösségi Színtér és Könyvtár 
Fotó: Pesti József

A beruházás hosszú távon szolgálja a település aparja-nagyját 

A projektátadó ünnepség vendége volt dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár. Beszédében hangsúlyozta, hogy a fejlesztés jelentős többlettartalmat hordoz, hiszen nem csak az épület rekonstrukciójáról szól, hanem plusz szolgáltatást nyújt a falu lakóinak, hosszú távon szolgálja a helyieket. 

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője emlékeztetett: Jászfelsőszentgyörgyre az elmúlt tíz évben mintegy 1,9 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett, megszépült többek az iskola és az óvoda, új bölcsőde épült, fejlesztették a bel- és csapadékvízelvezető-rendszert és megújult a ravatalozó. A politikus szólt a kormány Új Gazdaságpolitikai Akciótervéről is. 

A köszöntők sorát Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke zárta, aki gratulált a település fejlődését szolgáló projekt sikeres lebonyolításához. A rendezvényt a helyi óvodások táncos előadása színesítette, valamint közreműködött Thuróczy György, aki Alföldi Géza Csak a gyökér kitartson című versét szavalta el. Ménkű János, a művelődési ház korábbi igazgatója előadásában Gosztony Aladár életútját mutatta be. A megújult közösségi színtér és könyvtár épületét Kiss Gábor esperes szentelte fel, majd végül szalagátvágással átadták a beruházást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában