Jászkunság

2 órája

A Versenyképes Járások Programról tartottak tájékoztatót a polgármestereknek

A Versenyképes Járások Programról tartott fórumot Szolnokon az önkormányzati államtitkár. A tanácskozásra vármegyei polgármesterek sokasága ment el, hogy megtudják: megcsappan, avagy gyarapszik településük kasszája az új rendszerrel. Kérdéseiket sem tartották magukban.

Rózsa Róbert

A jászkunsági polgármesterek többsége a vármegyeháza dísztermében ült csütörtök délután. Jó okuk volt erre. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár szolnoki fórumának vendégei voltak, aki a jövőre induló Versenyképes Járások Programról szóló tanácskozásra hívta őket. Ilyen módon a polgármesterek tájékozódhattak, településük nyer-e, vagy veszít az új rendszerrel.

versenyképes járások, program, fejlesztés, fórum, Dukai Miklós, országjárás
A Versenyképes Járások Programról tartottak fórumot a jászkunsági polgármestereknek csütörtökön, a szolnoki vármegyeházán
Fotó: Nagy Balázs

Versenyképes Járások: cél javítani a fejlettségen

A siker érdekében meg kell találni együttműködés módját, ezért kezdődött országjárás a Versenyképes Járásokról – kezdte az államtitkár. Hangsúlyozta, a program egyelőre csak elképzelés, nem formálták még jogszabályba, nincs költségvetése.

Dukai Miklós elmondta, a kormány 2013 óta próbálja az Európai Unió fejlettségi szintjéhez közelíteni a hazai járásokat, de ez eddig nem sikerült. Hangsúlyozta, a megvalósult beruházások nem voltak rosszak, a Magyar Falu Program, Modern Városok Program és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) révén sok értéket teremtettek, az utcák rendezettek, a települések jó képet mutatnak. De a fejlettségben nem léptek előre, az ma is nagyjából a 2013-as állapotot tükrözi. Vagyis Budapest és néhány járás nagyjából az uniós fejlettségi mutató 150 százalékán áll, a többi viszont az átlag alatt.

Jelenleg igazságtalan a rendszer

Az államtitkár rámutatott, hazánkban egyenlőtlen az iparűzési adóból származó bevétel eloszlása. Mint mondta, a 3200 önkormányzatból 3-400-nál keletkezik számottevő adóbevétel, a helyi iparűzési adó (hipa) pedig 300 önkormányzatnál koncentrálódik. Ezt a helyzetet szeretnék kiegyenlíteni.

versenyképes járások, program, fejlesztés, fórum, Dukai Miklós, országjárás
Dukai Miklós önkormányzati államtitkár (jobbra) Szolnokon arról szólt, nem lesznek vesztesei a 2025-ben induló Versenyképes Járások Programnak
Fotó: Nagy Balázs

Elmondta, a Versenyképes Járások kerete az önkormányzatok 2025-ös iparűzésiadó-bevételeinek többletéből áll majd. Számításaik szerint ez 65 milliárd forint lesz. Hozzátette, nem kell attól tartani, hogy örökké a 2024-es év adja a számítási alapot, azt évről évre az előző évi adóbevétel képezi majd. A pénzekről egy úgynevezett járási fejlesztési fórum döntene. A tanácsot a vármegyei közgyűlés elnöke vezeti majd, de a döntésekbe bevonják a térségi országgyűlési képviselőket és az érintett polgármestereket is. A járások a tőlük elvont összegre pályázhatnak majd, de azokban a járásokban, ahol ez nem éri el a 250 millió forintot – a térségek többsége ilyen –, ott a költségvetésből kipótolják a hiányt.

Dukai Miklós szólt arról is, a programot nem a Magyar Falu Program helyett indítják. Az is

  • és a TOP-pályázatok is megmaradnak,
  • akárcsak a költségvetési források,
  • és a vállalkozásokat, gazdaságot erősítő fejlesztések.

Aggódnak a befizető önkormányzatok

A fórumon a településvezetők is lehetőséget kaptak, hogy kérdezzenek, véleményt mondjanak a programról.

Papp Antal, Martfű polgármestere arról szólt, városát „erősen érinti” a hipa-elvonás. És bár egyetért azzal, hogy a kisebb településeket támogatni kell, de nem biztos abban, hogy a másik település rovására. Elmondta, az önkormányzatok feladatfinanszírozása nem emelkedett az elmúlt években, viszont működési költségeik nagyon megnőttek, ráadásul szolidaritási adót is fizetnek. Érdeklődött arról is, mi alapján számolták ki a 65 milliárdos keretet, mivel az önkormányzati adóbevételek eredménye majd csak jövő májusban derül ki.

Hasonlóan látta Gyuricza Miklós, Tószeg első embere is. Emlékeztetett, egyes települések nem keveset tettek azért, hogy befektetőket vonzzanak, ám szerinte innentől nem lesznek érdekeltek ebben. Markóth Imre, Törökszentmiklós polgármestere azt tudakolta, van-e arra garancia, hogy a befizető önkormányzat a pályázat során visszapályázza a programba befizetett összeget?

Az államtitkár szerint nem lesz vesztese az új rendszernek

Válaszul az államtitkár elmondta, senki nem lesz vesztese a rendszernek.

– Nem forgatunk fel mindent. Valakinek esetleg kevésbé lesz komfortos, akiknek viszont most nagyon nem jó, azoknak sokkal jobb lesz – fogalmazott Dukai Miklós.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány is tisztában van vele, mekkora nyomást jelent az áremelkedés az önkormányzatoknak, és nem céljuk veszélyeztetni működőképességüket.

Emlékeztetett, 2011-ben sok feladat elkerült az önkormányzatoktól, ezért változott meg az ágazat finanszírozása. A kormány emellett korábban is nyújtott kompenzációt, az önkormányzatoknak pedig ha akarnak, vethetnek ki helyi adót.

Szólt arról, a 65 milliárdos keretösszeget az önkormányzatok államkincstár felé leadott adatszolgáltatásából prognosztizálják, és elképzelhető, hogy a befizető valósít meg fejlesztést. Minderre egy pályázati kiírás lesz, abban pedig járási szinten értelmezhető javaslatokat várnak.

– Pont ez a lényeg: releváns, térségi, versenyképes fejlesztéseket szeretnének megvalósítani – húzta alá Dukai Miklós.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában