SZOLNOK

2019.04.18. 09:30

170 kis horgolt polipot adományoztak a koraszülötteknek

A horgolt polipok élettanilag is jó hatással vannak az inkubátorban fekvő koraszülött babákra, most 170 ilyen koripot adományoztak.

P. Pusztai Nóra

Kedden adták át az adományt a koraszülött osztálynak

Fotó: Csabai István

– Az úgynevezett „koripok” szigorú szabályok szerint készülhetnek el. A kórházba kerülés előtt átvizsgálják azokat, megmérik a csápok hosszát, és sterilizálást követően kerülhetnek az inkubátorokba a csecsemők mellé – mondta Nagyné dr. Mészáros Melinda, a Szolnoki Polipműhely Facebook-csoport egyik koordinátora.

A tagok felajánlott fonalakból, közös horgolások alkalmával készítik el a színes alvókákat. Így most horgolt polipokat adományozhattak a Hetényi Géza megyei kórház koraszülött osztályának.

– A tapasztalatok szerint az idősebb korosztály inkább horgol, míg a fiatalabbak a fonaladományozásban jeleskednek – mesélte a vezető.

Kedden adták át az adományt a koraszülött osztálynak
Fotó: Csabai István

Hozzátette, ez a hatodik alkalom, hogy mintegy 170 kis polipot tudnak adományozni. A nemzetközi szerveződés, amihez a szolnokiak is csatlakoztak, dán tudósok kutatási eredményeire alapoz.

E szerint a horgolt polipok élettanilag is jó hatással vannak az inkubátorban fekvő koraszülött babákra. A csápok a köldökzsinórt mintázzák, belekapaszkodva megnyugtatóan hatnak a csecsemőkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában