JÁSZKUNSÁG

2018.04.27. 17:25

Kátyúhelyzet: már annyi kárbejelentés érkezett, mint 2017-ben összesen

Idén az év első négy hónapjában annyi kátyúkár-bejelentés érkezett a Magyar Közúthoz, mint tavaly összesen. Amennyiben az autón­ keletkezett kárért ­való­ban az útburkolat állapota a felelős­, úgy az út ­kezelője megtéríti a javítási költségeket.

Hutter Zsófia

Sok esetben az autó kerekei sérülnek a rossz állapotú út miatt. Képünk illusztráció.

Fotó: Csabai István

– Mondhatni kis kárral megúsztuk a ­legutóbbi kátyús esetünket – kezdte a szolnoki Balogh Mariann.

– Csak a jobb első kerék ment tönkre, de azt teljes egészében cserélni kellett. A gumit és a felnit is, ez összesen negyvenezer forintba került.

– Nem jeleztük a közút felé az esetet, mert volt jelzőtábla azon az útszakaszon. De sajnos hiába mentem óvatosan, a kátyú éles széle tette tönkre a kerekemet.

Sok esetben azért sem jelzik az érintettek, hogy úthibából eredő káruk keletkezett, mert körülményesnek érzik a bizonyítást. Azonban úgy tűnik, folyamatosan nő azok száma, akik mégis szeretnék a káruk összegét megtéríttetni.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2017-ben összesen harmincnégy, míg 2018. ­április 20-ig szintén harmincnégy úthibából eredő kárbejelentés érkezett – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– Tavaly hat esetben térítették meg a kárt, idén eddig egy kifizetés történt.

Mint azt a szakember elmondta, a burkolathibák számának növekedése abból ered, hogy az elmúlt téli szezon rendkívül csapadékos és fagyási-olvadási ciklusokban gazdag volt. Így ez a felújításra szoruló utakon újabb hibákat eredményezett.

– Ennek megállításában nagy szerepe lesz annak, hogy idén százharminckét kilométernyi út teljes körű felújítását indíthatjuk el Jász-Nagykun-Szolnok megyében – mondta az osztályvezető.

– Ezen kívül pedig helyi ­javítási munkákat is végzünk majd. Fontos kiemelni, hogy az elhúzódó téli időjárás miatt csak nemrégiben indíthattuk el a rendelkezésünkre álló források erejéig a felújítási, javítási és egyéb tavaszi üzemeltetési munkákat.

– Valamennyi területen ütemezetten dolgozunk, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a négy-öt számjegyű mellékutakon.

A kátyúk elsősorban a gumiabroncsban és a felniben okozhatnak sérülést, de a lengéscsillapítókat és a gömbfejeket is tönkretehetik.

Ezt már Törőcsik László, a megye egyik legnagyobb autószervizének tulaj­donosa mondta el. Hozzátette, a kátyúk okozta károk javítása egy autó esetében akár az ötven, százezer forintot is elérheti.

Sok esetben az autó kerekei sérülnek a rossz állapotú út miatt. Képünk illusztráció.
Fotós: Csabai István

– Évente három-négy alkalommal hoznak be hozzánk olyan autót, amelyben kifejezetten a kátyúk okoztak kárt – folytatja a szakember.

– Az azonban biztos, hogy egy Besenyszög környéki vállalkozás ötven­darabos autóflottáját mi szervizeljük rendszeresen, és az autók gömbfejein észre lehet venni, hogy arrafelé még rossz az út minősége – tette hozzá.

Applikáción is jelezhető az úthiba

– A SzolnokApp nevű mobil­telefonos alkalmazáson bárki jelezheti, ha úthibával találkozik a megyeszékhelyen – tájékoztatta honlapunkat Gyuricska Éva ­városházi sajtóreferens.

– A lakosok az alkalmazással könnyedén bejelenthetik a közterületen tapasztalható hibákat, melyek a polgármes­teri hivatal illetékes osztályára futnak be. A bejelentéshez képet és leírást is lehet csatolni, ami megkönnyíti az ügyintézők munkáját a hiba azonosításában.

– A bejelentésről visszajelzést kapnak a lakosok, hogy fogadták és kezelik a jelzett problémát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában