Meghökkentő

2 órája

Cigarettahamisító üzemre bukkantak Karcagon, sosem felejtik el a látványt a nyomozók – videóval

Több tonna dohányt, több raklap csomagolóanyagot, filtert, hüvelyt, ragasztót, illetve cigarettagyártó-gépsort foglaltak le a NAV járőrei Karcag mellett. Szabolcs vármegyében igazoltattak egy járművet, melynek rakterében 500 ezer doboz hamis cigaretta volt, a nyomok a Jászkunságba vezettek, felszámolták az illegális cigarettagyárat. A hatóság videóján és fotóján is látható, hogy milyen profik lehettek az elkövetők, akik profi gyártósort működtettek.

Pakainé Pusztai Nóra

Lapátolták a dohányt az illegális cigarettagyárban Karcag mellett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal látványos akcióban számolta fel az üzemet, melyben 500 ezer hamis cigaretta és a gyártáshoz szükséges alapanyagok voltak.  

hamis cigaretta
Modern berendezésekkel készült Karcagnál a hamis cigaretta 
Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Simon Béla sajtóreferens arról tájékoztatott, hogy az üzemet működtető társaság öt tagját gyanúsítottként hallgatták ki, majd kezdeményezték letartóztatásukat a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészségnél.

Szabolcsban buktak le a hamis cigaretta szállítmánnyal

Pénzügyi nyomozók bűnügyi információja alapján egy Szabolcs vármegyei községben tartóztattak fel egy kamiont, melynek rakterében 500 ezer doboz, egymilliárd forintot meghaladó értékű, Rothmans márkájú adózatlan, hamis cigaretta volt. Ezzel egy időben a nyomozók egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei telephelyen felszámoltak egy engedély nélkül működő cigarettagyárat. Menekülés közben 3 ukrán állampolgárt fogtak el. 

Több mint egymillió szál cigaretta már elkészült

Modern berendezések, komplett gyártósor fogadta a nyomozókat. Kétség sem fért hozz, nagy volumenű termelésre álltak be az üzemben. 
– A raktárból már készen lévő 1,1 millió szál Rothmans márkájú cigaretta, valamint 6,3 tonna vágott dohány és a gyártáshoz szükséges alapanyagok (filter, fólia, cigarettásdobozok) is előkerültek. A finomra vágott fogyasztási dohány minimum 600 ezer doboz cigaretta gyártására elegendő mennyiség – közölte a megdöbbentő számokat a hatóság.

Megakadályozták, hogy a dohányáru a feketepiacra kerüljön

Az illegális cigarettagyártással az elkövetők tetemes vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A gyors reagálás azonban megakadályozta, hogy több mint egymillió doboz cigaretta a feketepiacra kerülhessen. 
– A nyomozók különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt három ukrán állampolgárt és két magyar férfit vettek őrizetbe. Letartóztatásukat kezdeményezték az ügyészségnél – tudta meg hírportálunk.

Karcag mellett működött az illegális üzem 

Dr. Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője összegezte: illegális cigarettagyárra csapott le a NAV, csalás miatt öt férfit tartóztattak le, akik egy Karcag melletti üzem működtetésében, és a cigaretta értékesítésében vettek részt.

A gyanúsítottak a jogellenes jövedéki adóköteles cigaretta előállítással, és tovább értékesítésre történő szállításával a költségvetésnek több mint egymilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak

 – emelte ki.
Az ügyészség indítványa alapján a gyanúsítottak esetében a cselekmény jelentős tárgyi súlyára, jellegére, a magas elkövetési értékre, a kiszabható büntetés nagyságára (5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés), valamint arra, hogy a magyar állampolgár gyanúsítottak a bűncselekmény jellege kapcsán bűnkapcsolati hálóval és mobilizálható vagyonnal rendelkezhetnek, alappal tartani lehet a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől. Hivatkozott az ügyészség az indítványában a bizonyítás megnehezítésének, és a bűnismétlésnek a veszélyére is. A fellebbezések miatt a letartóztatás kérdésében végleges döntést a Szolnoki Törvényszék hoz. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában