Körkép

2024.06.26. 13:55

Látványos bemutatót tartottak a szolnoki piacon, elárulták a jó dinnye kiválasztásának titkát – videóval

A szolnoki piacon sárgadinnyéből már egy ideje találunk hazai termést, ha nem is nagy mennyiségben. A görögdinnyéből viszont jobbára még az import gyümölcsök közül válogathatunk. Ez utóbbiak nem feltétlenül olcsóbbak a nagy áruházláncok boltjaiban kapható dinnyéknél.

Kovács Berta

Piaci látogatásunkkor Pozderka Lászlónál már kapható volt a piros bélű magyar dinnye, a finomság Medgyesegyházán termett. Jellemzően e térségből való a piacon először feltűnő magyar kínálat, e vidék fekvése kedvez a korábbi érésnek. Az árusok azonban már beharangozták, hogy hétvégére érkezik a finom hazai.

magyar dinnye, Urbán Noémi Kitti
A tízéves Urbán Noémi Kittinek ízlik a medgyesi magyar dinnye
Fotó: Mészáros János

– Mi múlt hét csütörtökön kezdtük a görögdinnyét árulni. Finom, édes a gyümölcs, volt rá elég csapadék – tudatta Pozderka László. A dinnye valóban ízletes lehet, a tízéves Urbán Noémi Kitti is lelkesen kóstolgatta. A medgyesi görög kilója egyébként 590 forint.

– A vásárlók egyből ráharaptak, már várták, igaz, egyelőre a szeleteket veszik – árulta el László. – Kilencven százalékát így adjuk el. A sárgadinnye is magyar, a zöld bélű dinnye Szandaszőlősön termett, az Eperszigetről hoztuk. Görögdinnyénk pedig hamarosan lesz rákóczifalvai is.

Magyar dinnye, Pozderka László, piac
Akadnak tizenöt kilós magyar görögdinnyéi is Pozderka Lászlónak
Fotó: Mészáros János

Kiss Bálinték minden éven bőven adnak el dinnyéket. Sárgadinnyéből már hazait, szentkirályit, görögből viszont még exportból származót kínálnak, de mint mondja, az is finom.

– Hétvégére beérik Medgyesegyházán is a görögdinnye, akkor már érdemes keresni a hazait is – harangozta be.

Azt is elmesélte, miről ismerhető fel a jó dinnye.

– Ha megütögetjük, úgy szól, mint a „csizmaszár”, ezt mondták mindig az öregek is – mutatta élőben is, paskolva egy ígéretes példányt. Azt is hozzátette, a nagyobbak finomabban szoktak lenni, jót enni igazán egy nagy szeletből lehet.

Kiss Bálint, görögdinnye, szeletelve kelendőbb
Kiss Bálint még külföldi görögdinnyét árul, de hétvégére érkezik a magyar termés is
Fotó: Mészáros János

A sárgadinnyénél pedig sokat elárul az illata is, de az sem elhanyagolható szempont, hogy a külseje is szép legyen. Ha a kocsánya még zöld, az pedig arról tanúskodik, hogy frissen szedték.

A Fegyvernek-Örményesnél gazdálkodó, hatalmas dinnyéiről ismert Huber Istvánt is megkérdeztük, milyennek ígérkezik az idei termés.

– A görögdinnyéim szép nagyok, de kevés a termés, valószínűleg az időjárás az oka. Ez éveben a tavalyinak körülbelül csak ötven százaléka lesz – számolt be róla a gazda. – Mi korán, húsvét előtt elpalántáltunk, így hamar tudtunk szüretelni, már két hete szedjük a termést. Ízre is nagyon finomak, azzal sincs gond. Aki szokott időben ültette a palántákat, azoknak itt majd tíz nap vagy két hét múlva érik be, tehát a szokott időben, július 15-e körül szedheti.

Sárgadinnyével is foglalkozik Huber István, mint mondja, azt is nagyjából két hete tudja szedni.

Mind a két fajta dinnye kilójáért 680 forintot kér.

– A vásárlók veszik, nem sokallják az árát, tudják, hogy jó minőséget kapnak, vannak visszajáró törzsvevőim – hangsúlyozta a termelő. – Egyelőre viszont még be van ragadva a külföldi görögdinnye, és sokan addig nem akarnak hazait árulni, míg az import árun túl nem adnak.

Nem csökken az itthon termett dinnyemennyiség

Az elmúlt évtizedhez képest feleakkora területen termelnek hazánk gazdálkodói dinnyét, a termés mennyisége viszont alig csökkent, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös tájékoztatóból. A termésátlagok, a termésbiztonság ugyanis lényegesen növekedett az elmúlt évek során, a termeléstechnológia terén jelentős előrelépések történtek az utóbbi időszakban.

Az időjárás az idén kedvezett a dinnyetermesztésnek, napfényből és csapadékból is volt elég. A megszokottnál korábban kezdődött idén a hazai dinnyeszezon, a fóliasátras termelésből származó áru már június közepén megjelent a piacokon.

Ha az adatokat nézzük, 2022-ben 2600, hektáron, 2023-ban pedig 2900 hektáron folyt dinnyetermesztés az országban, a termőterület nagysága ez évre elérte a 3300 hektárt.

Sárgadinnyét 450-500 hektáron termesztenek hazánkban. A termelők az idén mintegy 160-180 ezer tonna görögdinnyére számítanak.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!