Szolnokot képviselik

Varga Csaba

Kupameccseket rendeznek a héten szerte Európában, jó kimondani, hogy ez Szolnokot is érinti. A várost az NHSZ-Szolnoki Olajbányász kosárlabdázói és a Szolnoki Dózsa Praktiker vízilabdázói is képviselik a nemzetközi kupaporondon. 

Szolnoki Olajbányász
A piros mezes szolnoki legénység újabb győzelméhez nem fért kétség
Fotó: Mészáros János

Nagyon újat nem mondok vele, hiszen a sportkedvelők jól tudják, hogy kedvenceik már évtizedek óta jó hírét viszik Szolnoknak a határainkon túl is. Az Olaj kosarasai 1991 óta érdekeltek a nemzetközi kupaküzdelmekben, akkor a FIBA Európai Liga nevű sorozatában indultak. A piros-feketék a rajton a jugoszláv bajnok Partizan Belgrád csapatával a politikai helyzet miatt kétszer is a Tiszaligetben játszottak. Mindkétszer simán győztek a világsztárokkal felálló belgrádiak, akik később meg sem álltak a kupagyőzelemig. 

A szolnokiak következő bajnoki címére tizenhat évet vártunk, a nemzetközi áttörés pedig 2012-ben jött el, amikor a harmadik számú kontinenssorozatban, az Eurochallenge Kupában negyedik helyen zárt az együttes, amit két múlva megismételt. Idén is a FIBA Európa-Kupában indul az Olaj, nagy bravúr lenne a tíz évvel ezelőtti siker megismétlése, de a jó meccseket elvárjuk a csapattól. 

Hasonló cipőben járnak a nemzetközi színtéren jóval eredményesebb szolnoki vízipólósok, akik 2017-ben a Bajnokok Ligáját, majd három éve az Eurokupát nyerték meg. Ezúttal is ez utóbbi sorozatban indulnak, és tőlük sem várhatjuk el a kupagyőzelmet, de náluk is követelmény a tisztes helytállás. 

Hogy meddig jut a két Tisza-parti csapat, hamarosan kiderül, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy pólósainknak és kosárlabdázóinknak köszönhetően ebben a szezonban is jó érzés lesz szolnoki szurkolónak lenni!