Ablak a világra

Szathmáry István

Fergeteges sikerű koncerttel zárta idei hangversenysorozatát a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A közönség alig akarta elengedni a pódiumról az est két fiatal szólistáját, Sherry Tse-t és Shiran Wangot, de ugyanúgy vastapssal köszönte meg a zenészek és Massimo Belli vendégkarmester szereplését is. 

koncert, zene
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Az elismerés kölcsönös, mert ahogyan azt Eckhardt Gábor zongoraművész, a szolnoki hangversenyek közkedvelt, az előadások során sok ismeretet megosztó narrátora már többször kifejtette: hozzánk bárhonnan nagyon szívesen jönnek a vendégművészek, mivel kiváló közönség fogadja őket. Itt értik, elismerik a művészi teljesítményt, öröm nálunk fellépni, a város közönsége előtt játszani. A valóban színvonalas szolnoki zenei élet ugyanakkor már jó ideje sokkal több a város zeneértő közönségének nyújtott művészi élménynél. Olyan ablak a világra, amin keresztül más tájakon is tudomást szereznek a létezésünkről.

Elég a zenekar mostani zárókoncertet követő zeneakadémiai, vagy az ország egyetlen hivatásos női kamarakórusának, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórusnak a legutóbbi külföldi útjára gondolni, nem feledkezve meg többek között a Kodály Kórus, a MÁV Férfikar sikereiről sem.

Azért is fontos ügy ez számunkra, mert mostani, változékony, ki tudja, mit hozó időkben talán a művészet jelenti az egyik, valamennyire biztos pontot a világunkban, amire évtizedek múlva is nyugodt lélekkel tudunk majd visszaemlékezni.