Ukrajnában a mozgósítás elkerülése körül virágzó üzlet alakult ki – frissül

974. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egy csoportja pihen Donyeck megyében 2024. október 21-én, miután orosz állásokra lőttek

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Fermin Torrano

Cikkünk frissül!

Az EBRD 25 millió eurót hitelez Harkivnak a háborús károk enyhítésére

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 25 millió eurós hitelcsomagot nyújt az ukrajnai Harkivnak a háborús károk enyhítésére.

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet – Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője – szerda esti tájékoztatásában közölte, hogy a hitelcsomag – amelyből 10 millió eurót társfinanszírozóként az amerikai kormány adományoz, és amelyre a spanyol kormány részgaranciát vállal – az ukrajnai város közszolgáltatási vállalatai, köztük a tömegközlekedési és távfűtési cégek kritikus likviditási igényeinek fedezésére szolgál.

Az EBRD hangsúlyozza, hogy az orosz tüzérségi és rakétatámadások jelentős károkat okoztak az 1,2 millió lakosú Harkiv – a második legnagyobb ukrán város – infrastruktúrájában, időleges áramszolgáltatási, távhő- és vízellátási fennakadásokat okozva.

Rövid időn belül ez a második jelentős EBRD-finanszírozási program Ukrajna számára.

A bank két hete azt jelentette be, hogy a Világbank-csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC) társfinanszírozásával együtt 435 millió dollár hosszú futamidejű adósságkibocsátással segíti a Datagroup-Volia-lifecell nevű vezető ukrán távközlési csoportot.

A tranzakció célja az ukrajnai telefonhálózat ellenállóképességének erősítése és a digitális összeköttetési rendszerek működésének javítása.

Az EBRD ismertetése szerint a háború kezdete óta ez a finanszírozás a legnagyobb egyedi közvetlen külföldi tőkebefektetés az ukrán gazdaságban.

A londoni pénzintézet becslése szerint az ukrajnai távközlési szektort 1,9 milliárd dollárnyi közvetlen háborús kár érte, és 750 millió dollárra tehető az ágazat jövedelmi veszteségeinek mértéke.

Az EBRD a háború kezdete óta 5 milliárd euró értékű finanszírozást nyújtott Ukrajnának.

A bank kormányzótanácsa tavaly decemberben jóváhagyta az igazgatóság által az ukrajnai támogatási programok folytatására kért 4 milliárd eurós tőkeemelést. Ezzel a bank befizetett alaptőkéje 34 milliárd euróra emelkedett.

A tőkeemelés az EBRD számításai szerint lehetővé teszi, hogy a bank a háborús időszakban éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárd eurót, az újjáépítés megkezdése után évente 3 milliárd euróig terjedő finanszírozást nyújtson Ukrajnának.

Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálatának felvételén mentőalakulatok tagjai dolgoznak egy orosz bombatámadásban megsemmisült épület romjainál a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. október 21-én
Forrás: MTI/AP

Ukrajnában a mozgósítás elkerülése körül virágzó üzlet alakult ki

Az ukrán hadsereg jelentős személyzethiánytól szenved, mivel a frontvonalon szolgálóknak gyakran hatalmas túlerővel kell szembenézniük. Kijev igyekszik minden lehetséges módon új katonákat toborozni, de sok hadköteles férfi inkább a bujkálást választja, vagy azt, hogy megszökik az országból. A Telegramon aktív embercsempész hálózatok nyíltan kínálják szolgáltatásaikat, biztosítva a biztonságos határátlépést jelentős összegekért – számol be róla a Magyar Nemzet.

A csempészek különféle lehetőségeket kínálnak: háromezer euróért olyan útvonalakat ajánlanak, amelyekkel állítólag észrevétlenül át lehet lépni a határon, míg ötezer euróért kis csoportokban szerveznek utazásokat a mezőkön és erdőkön keresztül. A teljes biztonságot kínáló lehetőségek ára akár 14 ezer euró is lehet. Az útvonalak célpontja jellemzően Románia vagy Moldova.

A Welt am Sonntag német lap hét hónapos nyomozása során hat férfival is beszélt, akik elrejtőztek a besorozás elől vagy illegálisan elhagyták Ukrajnát. A kutatás rávilágít arra, hogy 

a mozgósítás elkerülése körül virágzó üzlet alakult ki.

Sok hadköteles talál illegális kiutat a szolgálat elkerülésére, míg mások az ukrán rendszerben tátongó réseket használják ki – például felsőoktatási beiratkozásokkal nyerve időt.

A hadseregben nagy a felháborodás azokkal szemben, akik elkerülik a besorozást. A fronton harcolók elhagyatottnak érzik magukat, miközben Kijevben és más városokban mintha nem változott volna semmi a háború ellenére. Mindeközben sokan az országon belül próbálnak rejtőzködni – írják.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 4223-an léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4746-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 33 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában