Bulvár-celeb

2 órája

Hányszor pisil egy nap? Most kiderül, mennyi a normális

Bár a vizelés gyakoriságát befolyásolhatja az életkor, az étrend, a folyadékbevitel, de van, amikor már javasolt orvoshoz fordulni.

MW

Az alkoholnak és a koffeintartalmú italoknak vízhajtó hatása van

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az, hogy napi hány pisilés normális, személyenként eltérhet, de vannak általános normák, amelyek segíthetnek a tájékozódásban. 

Mennyi az annyi?

Courtenay Moore urológus, a Cleveland Clinic szakértője elmondta, hogy általában a napi 6-8  vizelés tekinthető normálisnak. Attól függ, mennyi folyadékot fogyasztunk és az milyen típusú. „Ha sok vizet iszol, valószínűleg gyakrabban kell pisilned” – mutat rá a sokak által ismert igazságra az orvos.

Számít, hogy mit iszunk?

A víz mellett más italok is befolyásolhatják a vizelés gyakoriságát. Az alkohol és a koffeintartalmú italok, mint a kávé vagy a tea vízhajtó hatással bírnak, ami növelheti a vizelési ingert. Ezen italok fogyasztása növeli annak valószínűségét, hogy a szokásosnál többször kell mosdóba mennünk – írja cikkében a Life.hu.

Romantic,Couple,In,City,At,Night
A tea és a kávé fogyasztása is növelheti a vizelési ingert
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Mennyi a túl sok?

Ha valaki naponta több mint nyolcszor megy a mosdóba, vagy ha éjszaka sűrűn felébred pisilni, az már polyuria (gyakori vizelés inger) lehet. Ez a tünet különböző betegségeket jelezhet: cukorbetegséget, hólyagproblémákat vagy akár túlzott folyadékbevitelt is. A gyakori vizelés oka lehet fertőzés is, például húgyúti fertőzés, amely irritálja a húgyhólyagot, és így gyakori vizeletürítést okoz.

Ennyi a túl kevés

Ha naponta csak kétszer vagy háromszor pisilünk, az kiszáradást jelezhet. „Amikor kevesebbet pisilsz, az annak a jele, hogy a szervezet nem kap elegendő folyadékot” – mondja Moore és hozzáteszi: ez növeli a húgyúti fertőzések és a vesekövek kialakulásának kockázatát is.

a glass of cold beer
Az alkohol is hajtja a vizet a szervezetből
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Irány az orvos!

Természetesen személyenként változó lehet a vizelés gyakorisága, de fontos, hogy figyeljünk oda a jelekre. Ha a normálisnál gyakrabban vagy ritkábban kell pisilnünk, és ez már zavarja a mindennapokat, érdemes szakemberhez fordulni. Moore hangsúlyozza, hogy például az éjszakai vizelés (noktúria) jelezhet húgyúti problémákat vagy akár szívelégtelenséget is.

 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!