Elhúzódó átalakítás

2 órája

A törteli óvoda helyzete még mindig megoldásra vár

Bár kívülről látszólag a haladás nyomait viseli, az épületen egyelőre nem folyik munka. A törteli óvoda hónapok óta elhagyatottan, sorsát várva áll. Az új polgármester legsürgetőbb feladatainak egyike, hogy új életet adjon az épületnek.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Tizennégy éve voltam polgármester, akkor is akadt munkám bőven. Most ismét ez a helyzet – kezdte Godó János, aki október eleje óta újra a község vezetőjeként dolgozik a településért. A törteli óvoda helyzete kiábrándító, az ügy megoldása azonban égető.

törteli óvoda
Godó János polgármester legsürgetőbb feladatai közé tartozik a törteli óvoda helyzetének megoldása
Fotó: Nagy Balázs

A törteli óvoda mesés története

A polgármester elárulta, az épület 1985-ben épült közösségi összefogás eredményeként.

– Az itt lakók építették a két kezükkel. Aki tudott hétvégén dolgozott rajta, még a Tsz brigád is kivette a részét a feladatokból. Aki csak képes volt rá, hozzátett valamit – sorolta Godó János. Elárulta, nagy csodát alkottak a törteliek, sokan az épületnek, sőt a szakmai munkának is a csodájára jártak, amely a falai között folyt.

– Aztán sok minden megváltozott, új vezetők, új ötletek jöttek, mindezt az épület is megérezte – fogalmazott a polgármester.

Emeleti bölcsőde is szerepelt az új elképzelések között

Az idők alatt egyszer sikerült kívül-belül felújítani az épületet, a törteli óvoda számára azonban további fejlesztési elképzeléseket is tartogatott a sors.

– De legalábbis az előző vezetés. Az elképzelés szerint egy felső szinttel bővítették volna az épületet, az emeletre bölcsődét álmodtak – mondta Godó János.

Néhány éve meg is kezdődtek az átalakítási munkálatok, lekerült a tető a törteli óvodáról, majd a munkálatok leálltak.

– Az épület statikailag alkalmatlan egy ilyen átalakításra. A fedél nélkül álló épület két évig volt kitéve az időjárás viszontagságainak. Állt benne a víz, még a lámpaburákban is, szomorú látványt nyújtott – fogalmazott Törtel polgármestere. 

A helyieket is aggasztja a törteli óvoda befejezetlen épülete
Fotó: Nagy Balázs

Bár a tető azóta felkerült az óvodára és a külső hőszigetelés nyomait szintén viseli, itt-ott már ez utóbbi is megszenvedi a haladás hiányát. A polgármester szerint a helyiek javarészt egyet értenek abban, hogy ezek áldatlan állapotok.

– Itt összességében békés emberek élnek, a legtöbbeket azonban felháborítja az óvoda jelenlegi helyzete, jogosan – mondta.

A művelődési ház lett a megoldás

Godó János elmondta, a kicsik számára a művelődési házban sikerült helyet találni. Persze a rögtönzött óvoda is csak félmegoldás.

– Minden elismerésem a gyerekeknek, pedagógusoknak és szülőknek, mert remekül helytállnak, de ez így nem maradhat hosszútávon – vélekedett Godó János. Hozzátette, a törteli óvoda kérdése a legsürgetőbbek egyike, elsőbbséget élvez a teendők listáján.

– A korábbi évek pályázati forrásból minimálisat költöttek az óvoda épületére. Keressük a lehetőségeket és igyekszünk mihamarabb megoldást találni a törteli óvoda helyzetére. A gyerekek megérdemelnek egy szép, biztonságos intézményt, amely ráadásul a település történetének is meghatározó eleme – fogalmazott a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában