Ukrán válság

2024.07.03. 06:56

Magyarország békét szeretne (videó)

A Magyar Külügyi Intézet elnöke a Magyar Nemzetnek értékelte Orbán Viktor keddi, kijevi látogatását.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az európai emberek békét akarnak, ez elromlott, mert nem tudtuk megelőzni az orosz–ukrán háborút, amikor kitört, és nem tudtuk elszigetelni, ezért béke helyett az európai emberek ma háborút kapnak. Rendet akarunk, meg biztonságot

– fogalmazott a minap Orbán Viktor miniszterelnök. Hangsúlyozta azt is, hogy a béke lesz a magyar uniós elnökség középpontja.

A magyar miniszterelnök már a háború kezdetétől egyértelműen kifejezte Magyarország elkötelezettségét a konfliktus minél hamarabb történő békés rendezése érdekében – nyilatkozta ennek kapcsán a Magyar Nemzetnek Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke. Mint kifejtette, ez magában foglalta a béketervekre való nyitottságot, mint ahogy ez látható volt legutóbb Svájcban is.

A miniszterelnök ezen a téren szerzett nagyfokú hitelességét a kijevi látogatás is megerősítette, amely egybeesik Magyarország EU-elnökségének kezdetével 

– emelte ki.

Ukrajna Magyarország szomszédja, és Magyarország a menekültek befogadásával, illetve egészségügyi támogatással segítette a béketörekvéseket, mindemellett hazánk még az Ukrajnával kapcsolatban nyitottan álló bilaterális kérdések rendezésére is törekedett 

– tette hozzá a szakértő. Kiemelte,

miután a közelmúltban lezajlott európai választásokon az átlagos európai polgárok béke iránti elköteleződése egyértelművé vált, a miniszterelnök ukrajnai látogatása a konfliktus mielőbbi megoldásának fontosságát jelzi.

A tejes cikk ITT olvasható.

Orbán Viktor a béke megteremtésén dolgozik

Orbán Viktor békét ígért a választáson, most pedig a béke megteremtésén dolgozik – hívta fel a figyelmet Lajkó Fanni. Az Alapjogokért Központ elemzője a Magyar Nemzetnek kifejtette: ennek első és egyik legjelentősebb lépése az európai parlamenti választás utáni napokban megkötött megállapodása a NATO-főtitkárral, Jens Stoltenberggel – amit később Mark Ruttevel is megerősített –, miszerint Magyarország távol marad azoktól az Ukrajnának nyújtott támogató műveletektől, ami a háború eszkalálódásához vezethet.

Ezzel a magyar miniszterelnök bebiztosította Magyarországot abban a tekintetben, hogy kimarad a háborúból

– emelte ki a szakértő.

– A nemzeti érdek érvényesítése után a következő lépés a nemzetközi színtéren zajlik, ahol a többi európai tagállami vezetőt és a háborúban álló feleket kell kijózanítani a háborús pszichózisból és a tárgyalóasztalhoz terelni. Ebben erőteljesen szerepe lehet a magyar miniszterelnöknek, akinek sikeres diplomáciai érzékét az elmúlt napok eseményei is alátámasztották – fejtette ki a szakértő.  

Zelenszkij köszönetet mondott Orbán Viktornak

A tartós és igazságos béke felé vezető útról egyeztetett Kijevben az ukrán elnök és az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke. Volodimir Zelenszkij ezt követően úgy fogalmazott: ezek most teljesen más kapcsolatok Ukrajna és Magyarország között.
Az ukrán elnök, mint fogalmazott, a találkozó közvetlenül azután történt meg, hogy Magyarország elfoglalta az EU-elnökséget.

„Ez világos jelzés mindannyiunk számára az európai egység és a közös lépések fontosságáról. Megbeszéltük a tartós és igazságos béke felé vezető utat. Megköszöntem a miniszterelnök úrnak, hogy Magyarország részt vett a békecsúcson, és támogatta annak zárónyilatkozatát” – hangsúlyozta Zelenszkij.

A Magyar Nemzet teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható!

Az M1-nek adott interjújában Orbán Viktor arról is beszélt: az amerikai elnökvitában világosan megmondta a konzervatív vagy republikánus elnökjelölt, Donald Trump, hogy ő 24 órán belül véget fog vetni az ukrajnai háborúnak.

Tehát, ha ő győz, akkor minimum tűzszünet lesz, hogy abból lesz-e aztán tartós béke, az a jövő zenéje, de hogy nem az lesz, ami most van, az bizonyos. És ezért Európának föl kell készülni arra a helyzetre, gyorsan, hogy előbb-utóbb az amerikaiak és az oroszok tárgyalni fognak egymással

– fogalmazott a miniszterelnök. 

Lajkó Fanni arra is rámutatott:

A béketeremtés egy fontos és szimbolikus lépése volt Orbán Viktor ukrajnai látogatása, ami közelebb hozta a feleket egymás megértésében. Ez egy olyan találkozó volt, ahol – a többi nyugati vezetővel való egyeztetéstől eltérően – a halálos fegyverek küldése helyett a tűzszünet mielőbbi elérése volt fókuszban. 

– Az időpontot pedig szintén szimbolikus – tette hozzá –, hogy a magyar uniós elnökség kezdetén történt mindez, ami előrevetíti a magyar célkitűzéseket az elkövetkező fél évre, ami nem más, mint a béke megteremtése. Ennek az egy célnak az elérésével az összes többi prioritás is teret nyerhet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában