bizalom

2017.09.28. 21:50

Czibere: közös jövő építésében érdekeltek a romák és a nem romák

Az államtitkár a Cigányvarázs nevű rendezvényen az összetartozás és az együttműködés fontosságáról beszélt.

A közös jövő építésében érdekeltek a romák és a nem romák Magyarországon, a társadalom csak akkor lehet erős, ha benne az összetartozás és az együttműködés kultúrája érvényesül – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Czibere Károly a negyedik Cigányvarázs, a Kárpát-medencei cigányprímások és -zenekarok fesztiválja gálaestjén mondott köszöntőjében kijelentette, ez a rendezvény is valójában építkezés, gyarapodás és gyarapítás egyszerre; a társadalmi elfogadás építése téglánként, kövenként, hangjegyről hangjegyre. Olyan építkezés, amelynek nyomában újjá tud épülni a bizalom cigány és nem cigány között, valamint erősebbé tudja tenni az összetartozás érzését – tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta, a megjelenteket az a közös hitvallás köti össze, hogy a társadalmunk akkor lehet „erős és élhető”, ha benne az összetartozás és az együttműködés kultúrája érvényesül.

A Cigányvarázs lehetőséget ad a cigány kultúra megismerésére, értékeinek és kincseinek közös értékké és közös kinccsé tételére – tette hozzá.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a cigányzene ma is szorosan hozzátartozik Budapest arculatához. A rendezvény reménye szerint segíthet abban, hogy a cigányzene újra a régi megbecsülést kapja és ismét virágzásnak induljon – mondta.

A kezdeményezés 2014-ben indult útjára, célja a cigányzene és a magyar nóta társadalmi presztízsének, elismertségének visszaállítása a magyar társadalomban és szerte a világban. A fesztivált a Művészeti-Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány rendezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!