DÉRYNÉ

2017.10.04. 16:30

A színjátszás berényi nagyasszonyára emlékeztek a helyiek

Déryné Széppataki Rózára, a magyar nyelvű színjátszás jászberényi születésű nagyasszonyára emlékeztek halálának száznegyvenötödik évfordulóján Berényben, a Jász Múzeumban.

Megkoszorúzták Déryné emléktábláját Jászberényben

Fotó: Banka Csaba

A múlt pénteken tartott rendezvényen Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója elevenítette fel a XIX. század első felének színjátékos hőskorát.

Kiemelte azt a fontos szerepet, helytállást, ami Déryné munkájára jellemző volt. Négy évtizeden át volt a magyar színjátszás ünnepelt primadonnája, mégis méltatlan körülmények között hunyt el 1872. szeptember 29-én.

A művészről Berényben 1989-től minden évben megemlékeznek, az idei rendezvényen közreműködött Kertész Marcella és Molnár László, a szolnoki Szigligeti Színház művészei.

A Jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület, illetve a Déryné Művelődési Központ (majd a Jászkerület Nonprofit Kft.) 1990 óta adja át a Déryné Emlékplakettet.

Megkoszorúzták Déryné emléktábláját Jászberényben
Fotós: Banka Csaba

Az elismerést idén Sebőkné Németh Katalin, a Palotásy János Vegyeskar titkára és Kecskés Istvánné Antal Anna, a Jászberényi Kossuth Népdalkör művészeti vezetője vehette át.

B. CS.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!