Közélet

2007.07.19. 11:52

Forróságban is hűsölnek

Miközben kint tombol a hőség, többen a meleg irodában üldögélnek. Ők csak álmodozni tudnak a hűvösről, miközben a hűtőházakban dolgozók élvezik a hűs levegőt. Persze mindezt védőöltözetben teszik.

SZOLJON

— Hosszú évek óta dolgozok egy húsfeldolgozó üzemben. Az én részlegemen, a hőmérséklet fagypont alatt van — mesélte Anikó. — Természetesen beöltözünk védőruhába, mert ez kötelező. Ráadásul nem is szeretnénk megfázni.

Anikó nagyon örül annak, hogy a mostani forró napokon nem kell egy irodában ülnie. — A hideget sokkal jobban viselem, mint a meleget. Az előbbi ellen tudok védekezni. Jó melegen felöltözök — mondta. — De mit tegyek negyven fokban? Vetkőzzek le alsóneműre? A nagyobb áruházakban külön raktárakban tárolják a hideget igénylő árukat.

A hirtelen hőfok váltás megviseli a szervezetet

— A hirtelen meleg-hideg váltás megterheli az ember szervezetét. Megfázáshoz és légúti megbetegedéshez is vezethet — mondta Dr. Kürti Sándor orvostól. Csak akkor kerülhetőek el a betegségek, ha nem hirtelen történik a hőmérséklet váltás. Védőruha, vagy egyfajta zsiliprendszer szükséges ahhoz, hogy megakadályozzák a betegségek kialakulását.

— Nincsen olyan dolgozónk, aki egész nap a hideg tárolóhelyen dolgozna. Annyi időre mennek be a hűtőkamrába, amíg leveszik az adott árut a polcról — mondta el érdeklődésünkre Nagy Lászlóné az egyik szolnoki áruház megbízott vezetője. — A kamrákban -20 fok van, így védőruhát kell azoknak viselni, akik bemennek oda.

A „védőfelszerelés” pufajkából, vagy vazelinnel bélelt mellényből, kesztyűből és sapkából áll. A karcagi Agrosprint Kft. hűtőházában éppen szilvaszezon van. A dolgozók minden csarnokban ezt válogatják, darabolják, csomagolják. Közülük Oláh Erika és Hérmán István nem cserélne azokkal, akik a szabadban negyven fokban aratnak, vagy más fizikai munkát végeznek. Oláh Erika január óta dolgozik itt.

— Nagyon jól érzem magam, könnyű volt megszoknom a csarnok 10-12 fokos hőmérsékletét. Ebben a negyven fokban nem cserélnék az aratókkal, ez a hűtőházi munka pont megfelelő nekem — mondta a 27 éves fiatalasszony. — Ez a hőfok nem terheli meg annyira a szervezetemet, mint az előző munkám, amikor nyáron is a szabadban dolgoztam. Oláh Erika eémondása szerint a hűvösebb levegő miatt kevésbé szomjas az ember, mint a kinti forróságban.
Az idősebb korosztályt képviseli Hérmán István. Nyolc éve dolgozik a hűtőházban. Novemberben ment nyugdíjba, majd visszament dolgozni. — Igazán tudom milyen a szabadban dolgozni ilyenkor — mesélte. — Korábban harminchat évig a téeszben dolgoztam. Ott az aratás után ilyenkor is szalmáztunk, szénáztunk, a kazal tetején igazán meleg volt. Amióta nyolc éve itt dolgozom, nagyon tudom értékelni az itteni hűvös munkakörülményeket. A szervezetemet fele annyira sem terheli meg ez a hőmérséklet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!