Közélet

2015.08.22. 08:55

Feltárult a két miklósi épület titka

Felmásztunk Törökszentmiklós legmagasabb pontjára, az új víztorony tetejére. Nemcsak a várost szerettük volna madártávlatból megcsodálni, inkább az ismeretszerzés hajtott bennünket. Megismertük a két miklósi víztorony múltját és jelenét, de bepillantást nyertünk a tervezett jövőbe is.

Kovács Kriszta

- Sokáig vissza lehetne menni az időben, ha a település vízügyi múltjáról kellene mesélni, de 1890-et mindenképpen meg kell említeni, mert május 31-én Törökszentmiklóson a főtéren akkor adták át az artézi kutat. Ez pedig egyrészt azért nevezetes, mert ez volt az első artézi kút Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, másrészt azért, mert a fejlettség nagyon komoly fokát jelentette, ha egy településen volt artézi kút. Folyóvizet biztosított a lakosoknak, ami segített elkerülni a járványveszélyt. Ezt az artézi kutat követte még kettő. De egy idő után csökkent a kapacitásuk, vagy elapadtak – kezdett a történetek mesélésébe Galsi Zoltán helytörténet-kutató, akit arra kértünk, ismertesse meg velünk a két törökszentmiklósi víztorony történetét.



A Kossuth útról nyíló udvaron egy sárga létra vezet fel az ott található üzletsor tetejére, és a régi víztoronyhoz. – Az 1920-as években indult egy kezdeményezés, hogy kiépítsék a település vízvezetékrendszerét, és azzal együtt egy víztornyot is terveztek. Erdélyi Kálmán volt a főjegyző 1920 és 1930 között, akit Törökszentmiklós Bethlen Istvánjának is hívtak, mert nagyon elismert, haladó gondolkodású ember volt, nagy beruházások valósultak meg az ő idejében – folytatta Galsi Zoltán. Hozzátette: a fejlesztések részeként jelentősen kibővítették a főteret, és a főtér nyugati oldalát, amit még ma is meglévő bazársor szegélyezett, amit Törökszentmiklóson a mai napig úgy hívnak, hogy Csarnokalja. Ennek az épületnek a tetejére másztunk fel Fehér Istvánnal, az Városellátó Szolgálat munkatársával, és Sarkadi Imrével, a Csarnokalja épületét birtokló kft. ügyvezetőjével.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Tekse András városi főépítész a régi, használaton kívüli víztorony előtt, melynek hasznosítására terveket készítettek. Fotó: Mészáros János
[/caption]

Törökszentmiklósi volt a kivitelező, Lipták János, aki 132 ezer 760 pengőért készítette el az épületet a víztoronnyal a közepén. A régi víztorony kapacitása 100 köbméter volt. Az akkor nagyközségként számon tartott település ezzel belekerült az ország azon 26 községe közé, amelyek ekkor vízvezetékrendszerrel rendelkeztek. Törökszentmiklós azonban nem saját erőből valósította meg mindezt: 1926-ban egy jelentősebb kölcsönt vettek fel, ami bizonyítja a korabeli vezetés bátorságát, valamint a fejlődésre, fejlesztésre való hajlamot – magyarázta a helytörténész.

Élvezték a miklósiak a vezetékes vizet

1935-ben valamivel több, mint 28 ezren laktak a településen (ekkor még Tenyő és Kengyel is hozzá tartozott). Akkor a lakosok 56 százaléka, vagyis körülbelül 16 ezer ember élvezte az egyedi kutas és vezetékes vízellátás örömeit. Ez egy nagyon magas arány volt abban az időben. A vízvezeték-hálózat hossza 6600 méter volt, 135 házba vezették be a vizet, ami szintén ritkaságnak számított abban a korban. Mindemellett 10 darab közkutat fúrtak (ezek a mai utcai kék színű kutak ősei). - Egy törökszentmiklósi születésű, Szolnokon élő vízügyi szakember, Tóth Tamás írt tanulmányt Fejezetek Törökszentmiklós vízügyi múltjából címmel, ebből vannak elsősorban az adataim – árulta el Galsi Zoltán.








Tervek készültek a felújításról

A víztorony esztétikailag is szép alkotás, a két templomtorony mellett ez is Törökszentmiklós jelképévé vált – mondta Galsi Zoltán. Úgy tudni, hogy az elkövetkezendő években az önkormányzatnak szándékában áll felújítani az épületet. – Nagyon jó példa erre, hogy Siófokon, a Nagyerdőben, Szegeden és a Margit-szigeten is felújították a víztornyokat, amik szinte rögtön a városok turisztikai attrakciójává váltak – magyarázta a szakember. Úgy tudjuk, készültek tervek a víztorony műemlékként történő felújításáról, de egy csillagvizsgáló gondolata is felmerült. A torony felújítása után pedig lehet gondolkozni a Csarnokalja tetejének hasznosításáról: tervezik egy kávézó vagy kisebb étterem teraszrészét kialakítani.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!