Közélet

2009.03.14. 17:52

Egyszerre 24 rendőrcsalád költözhet majd a településre

Nagyszabású lakásépítési programba kezd a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság és Jánoshida önkormányzata. Egy olyan lakóparkot hoznak létre, amelyben kizárólag rendőrök élnek majd. A több száz milliós beruházás már ebben az évben megkezdődhet.

Banka Csaba

Dr. Simon Tamás megyei rendőr-főkapitány Jászberényben, sajtótájékoztatón jelentette be a program indítását. A tervek szerint jövő áprilisra szeretnék is átadni azt a 24 lakásból álló lakóparkot, amelybe a Jászságban, illetve Szolnokon szolgálatot teljesítő rendőrök költözhetnének. A rendőröknek lehetőségük volna a választásra, hogy megvásárolják vagy bérlik az ingatlanokat. Amennyiben először a bérlet mellett döntenek, de később úgy határoznak mégis letelepednének a községben, a bérleti díjat törlesztőrészletté alakítják át és jóváírják az addig befizetett összegeket is.

A konstrukcióban Jánoshida önkormányzata biztosítaná az építési telket, a rendőrség ajánlaná ki munkatársai számára a kedvezményesen igénybe vehető lakásokat, egy építőipari vállalkozás pedig előfinanszírozza, illetve megépíti a lakóparkot. A lakóparkhoz játszóteret, illetve közösségi épületet is építenének. A megyei főkapitány elmondta, hogy hasonló konstrukcióban eddig hazánkban még nem hajtottak végre fejlesztést. Reménykednek abban, hogy a budapesti kollégáikhoz hasonlóan a megyei rendőröknek is lehetősége lesz a havonkénti lakhatási támogatást igénybe venni, ami megkönnyítené a vásárlást.

— Nagyon jó gondolat, ha lesz majd rendőr, aki ideköltözik, bízom benne, hogy a közbiztonság is javulhat ezzel a településen. A lakás mellé meg szerintem még több jogot is kellene adni a rendőröknek, de ez nem csak Jánoshidára, hanem az egész országra is vonatkozhatna — vélekedett Kajos Kálmán, amikor jánoshidaiaktól érdeklődtünk az elképzelésről.
— Önmagában is elgondolkodtató volna szerintem a bűnözők számára, hogy kezdjenek-e egy olyan faluban, ahol 24 rendőrcsalád lakik... — jegyzi meg egy hölgy. — Most viszont a betörések és lopások szinte napi rendszerességgel bekövetkeznek. Mindenképp pozitív dolognak tartom az ötletet.

— Nagyon sok idős ember megnyugodna Jánoshidán, mert azért biztosan lenne legalább egy-egy rendőr, aki a faluban is körbejárna. A tudat, hogy jelen vannak, sokat számítana a faluban, ugyanis most még körzeti megbízott sincs — mondja egy másik helybéli nő.

Jánoshida önkormányzata a konkrét fejlesztéshez fél-fél millió forinttal támogatja a faluba települő rendőröket — tudjuk meg Eszes Béla polgármestertől. A vissza nem térítendő támogatás mellett összközműves telket biztosít az önkormányzat a beruházáshoz.

— Az elmúlt évben kibocsátott kötvényünk hasznából nyílik arra lehetőség, hogy a félmilliós támogatást, illetve a telkek közművesítésének költségét vállalni tudja a település — mutatott rá a polgármester.
Mint megtudtuk, a főkapitány kereste meg a megyei önkormányzatokat, hogy a szolgálatot teljesítő rendőrök számára milyen ingatlanokat tudna biztosítani egy-egy adott település. Ezután vetette fel a jánoshidai önkormányzat a telkek felajánlását, innentől pedig közös gondolkodás indult a lehetőségek feltérképezésére.

— Növekedne a Jánoshidára beköltözők száma. Rendőrök ilyen nagy számú költözése biztos, hogy a közbiztonság helyzetére is jótékonyan hatna. A térség számára is jelentős lehet a sok fiatal rendőr megjelenése, ezzel a létszámgondok is enyhíthetők volnának — mondta a polgármester.  

Országos rendőrnap Jánoshidán?

A lakásokat a tervek szerint 2010. április 24-én adnák át, amikor is a jászsági településen szerveznék meg az Országos Rendőrnapot, s az első beköltöző családok már ekkor elfoglalhatnák új otthonukat — tudtuk meg a polgármestertől. Dr. Simon Tamás megyei főkapitány pedig arról tájékoztatta honlapunkat, hogy már az első körben nagy az érdeklődés a rendőrök körében a lehetőségre. Amennyiben sikeres lesz a kezdeményezés, a megye más kapitányságainak területén is hasonló programokat szeretnének indítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!