Közélet

2009.01.12. 08:17

A tiszaderzsi bajok oka, hogy nem sportolnak a helyiek?

A jegyző szerint a polgármester intézkedései ellen kell idén felkészülni Tiszaderzsen, ugyanakkor a községvezető azt ajánlja a falu lakóinak: sportoljanak! Épp egy évvel ezelőtt adósságrendezési eljárásra kötelezte a bíróság a csődbe jutott tiszaderzsi önkormányzatot. Pénzügyi gondnokot rendeltek ki, akinek ellenjegyzése nélkül semmilyen pénzügyi követelést nem teljesíthet a község. Egy év elteltével arra voltunk kíváncsiak, vajon sikerült-e konszolidálni a helyzetet.

Mészáros Géza

Ha nincs vagyon, fejlesztés sincsen

A tiszaderzsi adósságrendezési eljárás jelenleg a vagyonfelosztási szakaszban van. A hitelezői igény közel 54 millió forint, ami annyit jelent, hogy két, romos állapotban lévő önkormányzati lakása kivételével a község forgalomképes vagyona megszűnik. Pályázni, hiteleket felvenni pedig csak önerő biztosításával lehetséges, ezáltal Tiszaderzs szerény fejlődési lehetősége, jóformán jövője kétségessé válik.

Dr. Bóta Mihály jegyző nem optimista. Szerinte ez az év azzal fog eltelni, hogy védekezni kell a polgármester intézkedései ellen: — Herédy Dezső immáron ott tart, hogy véleményem szerint szabálytalanul, a kirendelt pénzügyi gondnokot is megkerülve ír alá iratokat. A község két alszámláján jelenleg összesen mintegy 9,5 millió forint áll, ám a hitelezők sorban állnak érte. Másfél éve 11 milliós állami gyorssegélyben részesült a falu, melynek egyik feltétele az volt, hogy a képviselő-testület tagjai ne vegyék fel a tiszteletdíjukat. A polgármester viszont 2007. augusztusától 2008. december 31-ig visszamenőleg követeli a tiszteletdíját, amely nagyjából ötmillió forint. Ezért ő perre is ment, s ha netalántán megnyerné, akkor a falu kasszájában álló 9,5 millióból kellene őt kifizetni.

Ez viszont azzal járna, hogy a falunak még a gyorssegélyt is vissza kellene fizetnie az államnak. Egyébként pedig nem változott sok minden, amióta kirendelték a pénzügyi gondnokot, hiszen úgy látom, a polgármester azóta is jogszabályellenesen, törvénysértően jár el számos helyzetben. A kötelezően működésre fordítandó állami juttatásokat továbbra is kilátástalan fejlesztésekre kívánja elkölteni. Jelen pillanatban azt sem tudom, mennyi per folyik hivatali és egyéb bűncselekmények, illetve személyes adattal való visszaélés miatt ellene. Még személyiségi jogok megsértése miatt is feljelentették. Herédy úr válasza minderre az, hogy ő szintén feljelentette a képviselő-testületet és az önkormányzatot is, úgyhogy az év azzal telik el, hogy minden fronton védekeznünk kell a polgármester koholt vádjai és a hivatalban zajló intézkedései ellen — tárta szét karjait Bóta Mihály jegyző.

Dr. Herédy Dezső polgármester szerint nincs semmi újdonság a faluban. A gondok felemlítését a lerágott csonthoz hasonlítja: — Még mindig zajlik az adósságrendezési eljárás, és egyéb bírósági határozat előtt állunk, így azok kihirdetéséig nem szolgálhatok friss információval. Tiszaderzs szegény falu, amelyet a csődeljárást követően már csak a „legnemesebb” ültetvényeitől, az elszaporodott parlagfüveitől szabadíthatják meg. Ha a gyomot elviszik, akkor lélegezhet fel a község igazán. Mit is vihetnének el innen? Az iskolát, a polgármesteri hivatalt és a szociális intézményeket nem, mert azokat törvény köti a derzsi földhöz. A 2006-ban felavatott tornacsarnokot sem, mert az meg az iskolához kötődik. Igaz ugyan, hogy mióta társulásba kerültünk, nincsen kihasználva. De hát gyerekeink sincsenek! Én már hetven éves vagyok, tőlem már ne várjanak új generációt! Egyébként pedig kár, hogy üresen áll a csarnok. A helyiek igazán látogathatnák, ha egy kis testmozgásra lenne szükségük. Az én terveimben egy uszoda megépítése is szerepelt, ugyanis itt, a Tisza mellett élő fiatalok közül is kevesen tudnak úszni. Egyébként azt várom ettől az évtől, hogy az eljárás végeztével a község tiszta lappal fog újra működésbe lendülni, fejlődni. Magamról tudom, hogy végig tiszta lappal végeztem a polgármesteri munkámat — szögezte le Herédy Dezső.

A tiszaderzsi adósságrendezési eljárás jelenleg a vagyonfelosztási szakaszban van. A hitelezői igény közel 54 millió forint, ami annyit jelent, hogy két, romos állapotban lévő önkormányzati lakása kivételével a község forgalomképes vagyona megszűnik. Pályázni, hiteleket felvenni pedig csak önerő biztosításával lehetséges, ezáltal Tiszaderzs szerény fejlődési lehetősége, jóformán jövője kétségessé válik. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!