Közélet

2007.12.11. 18:46

Polgármesterek jönnek, mennek, időnként maradnak

Rákócziújfaluban a napokban lemondott a polgármester. Hivatalosan egészségügyi okok miatt. Ugyanakkor a településen már egy éve folyt a huzavona a faluvezető és a képviselőtestület nagyobbik fele között. Ám nem ez az egyetlen megyebeli kistelepülés, ahol a tavalyi választások óta forrnak az indulatok. Tiszaderzs, Nagyrév, Tószeg és Pusztamonostor szintén nem a béke szigetének számított az elmúlt hónapokban.

Teleki József

A bíróság dönt

A jogszabályok szerint a polgármester megbízatása megszűnik akkor, ha például lemond a tisztségéről, vagy a képviselő-testület feloszlatja önmagát. A képviselők fegyelmi eljárást is indíthatnak a polgármester ellen. Arra is van jogi lehetősége a testületnek, hogy sorozatos törvénysértések miatt, annak megállapítása érdekében bírósághoz forduljon. A polgármester tisztségének megszüntetését ugyanis csak a bíróság mondhatja ki.

Rákócziújfaluban már nem először feszült egymásnak az önkormányzat és polgármester. Tizenegy évvel ezelőtt, 1996-ban az akkori képviselők egyszer már megpróbálták hivatalából elmozdítani Kecskés Jánost. A polgármestert azonban nem sikerült  lemondásra kényszeríteniük. Így aztán az önkormányzat feloszlatta önmagát. A huzavona azonban nem ártott meg a faluvezetőnek. Az új választást ugyanis megnyerte. Éppen úgy, mint azóta is mindegyiket. Legutóbb tavaly ősszel választották meg ismét. Ám ezúttal már az alakuló ülésen világossá vált, hogy nemigen tud együtt dolgozni a polgármester és a képviselők többsége. A faluvezető alpolgármester-jelöltjét elutasították a képviselők. Nem adták meg a hozzájárulásokat ahhoz, hogy Kecskés János a környező települések polgármestereihez hasonlóan a víz- és csatornaművek felügyelőbizottságának tagja lehessen. Tavasszal a költségvetés körül alakult ki vita. A képviselők úgy vélték, nincs belelátásuk a pénzügyi dolgokba. Tavasszal a sorozatos törvénysértésekre és összeférhetetlenségre hivatkozva a képviselők egy csoportja a polgármester megbízatásának megszüntetését kezdeményezte. A napirendi pontról azonban egy formai hiba miatt nem tudtak tárgyalni.

Ettől kezdve azonban iszapbirkózás indult. Hol a képviselők, hol a jegyző hiányoztak, vagy éppen a polgármester rekesztette be idő előtt az ülést. Végül a közigazgatási hivatal lépett közbe, és hívta össze a testületet. A falu azonban nem csendesedett el. Távozott a jegyző, majd a polgármester ellen fegyelmit kezdeményezett a képviselők egy csoportja. Mindezen előzmények után aztán egészségügyi okokra hivatkozva lemondott a faluvezető.

Ismét bizalmat kaptak a faluvezetők

Többször is előfordult már, hogy a képviselők által megbuktatni akart polgármestert rendre újraválasztották a település lakói. Így volt ez például Tiszajenőn. 1992-ben a képviselők úgy vélték, hogy Horthy Csaba alkalmatlan polgármesternek. Tiltakozásul le is mondtak mandátumukról. A polgármester azonban maradt. A 2000-res nagy árvíz után ismét a polgármester alkalmatlanságát vetette fel a képviselők egy csoportja. A hónapokig eltartó huzakodás során még az is felmerült, hogy feloszlatja magát a testület. Ám ezt a képviselők közül sem mindenki támogatta. Így maradt a testület és a polgármester is. Szelevényen az 1998-2002-es ciklusban a képviselők pénzügyi szabálytalanságok miatt jelentették fel az akkori polgármestert, Gálos Lászlót. A nyomozás, a bírósági eljárás évekig elhúzódott, 2002-ben azonban újraválasztották a faluvezetőt. Hosszas pereskedés végén aztán jogerős bírósági határozattal megszüntették a polgármester tisztségét, így 2005-ben időközi választást írtak ki. A sors, illetőleg a jog szeszélye folytán Gálos is harcba szállhatott a posztért, ám ekkor már másra szavazott a lakosság többsége.

Tiszaderzsen is gyakorlatilag a tavaly megválasztott önkormányzat alakuló ülése óta áll a bál. A képviselők egy része még választási csalást is emlegetett. Az idei költségvetést csak megismételt szavazáson fogadta el a testület és a közigazgatási hivatal törvényességi ellenőrzése is hiányosságokat tárt fel. Herédy Dezső polgármestert bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedésekre szólították fel a költségvetés hiányának mérséklése érdekében. Herédy Dezső harcedzett polgármesternek számít, hiszen egyszer már megesett, hogy idő előtt volt kénytelen új képviselő-testületet választani települése. Bóta Mihály jegyző és a polgármester között azonban még régebben, 2003 óta tart a küzdelem. Bóta tavaly októberben fel is jelentette a faluvezetőt, a rendőrségtől az ügyészségen át az ombudszmanig szinte minden hivatal segítéségét kérve. A jegyző szerint ugyanis a faluvezető többek előtt kijelentette: magnókat helyezett el több szobába, és tudja, hogy ki mit beszél.

Nagyréven viszont Burka István polgármester és Szabó Anita jegyző közösen lépett fel tavasszal egyes képviselő-testületi tagok és néhány lakos ellen. A helyiek többek között azért hibáztatták a polgármestert, mert a választási kampányban beígért bentlakásos idősotthon nem épült meg, s a testületi tagok által a falu fejlesztésére felajánlott tiszteletdíjakat haszontalan dolgokra fordították. A falu vezetőinek fejére olvasták, hogy a bel- és árvízkárokra kapott állami támogatás összegéből 800 ezer forintot törvénytelenül másra költöttek el, és a beruházásoknál a „Burka-Szabó” páros kedvenc vállalkozását részesítették rendre előnyben. A polgármester és a jegyző értetlenül fogadták a vádakat. Szerintük látványos fejlesztések zajlottak a településen.

Tószegen 2008 február 10-én lesz időközi választás. Papp István polgármester idén november közepén mondott le. Elhatározását elsősorban az utóbbi időben megromlott egészségi állapota indokolta. Súlyos betegségen és komoly műtéten, illetve rehabilitációs időszakon esett át, az elmúlt fél évet betegállományban töltötte. Papp István egyébként egyike a legtöbbször megválasztott települési irányítóknak megyénkben. A tószegiektől először huszonkét esztendeje, még tanácselnökként kapott bizalmat, azóta ötször erősítették meg pozíciójában. A polgármester meglehetősen nehéz helyzetet hagyott maga mögött. Nem rég még az a hír is felröppent a faluban, hogy a pedagógusok nem kapják meg fizetésüket. A bérükhöz ugyan mindenki hozzájutott, ám tény, az önkormányzat a csőd szélén táncolt. A 2002-ben befejeződött szennyvízcsatorna építés kapcsán ugyanis elszámolási vita támadt Tószeg és Tiszavárkony között. Mindennek nyomán az APEH késedelmi pótlék címén előbb közel ötmillió forintot emelt le Tószeg számlájáról, majd 141 millió forintra nyújtott be inkasszót. A napokban azonban sikerült egyezségre jutnia a két településnek, és az APEH  is feloldotta a tószegi helyhatóság pénzforgalmát korlátozó intézkedést.
Időközi választással indul a következő év Pusztamonostoron is. Azután, hogy október közepén rendkívüli testületi ülésen feloszlatta magát a képviselő-testület, a választási törvénynek megfelelően a helyi választási bizottság 2008. január 13-ra tűzte ki az voksolás időpontját. Sőregi János volt polgármester az időközi választáson is szeretne harcba indulni a tisztségért.

Többször is előfordult már, hogy a képviselők által megbuktatni akart polgármestert rendre újraválasztották a település lakói. Így volt ez például Tiszajenőn. 1992-ben a képviselők úgy vélték, hogy Horthy Csaba alkalmatlan polgármesternek. Tiltakozásul le is mondtak mandátumukról. A polgármester azonban maradt. A 2000-res nagy árvíz után ismét a polgármester alkalmatlanságát vetette fel a képviselők egy csoportja. A hónapokig eltartó huzakodás során még az is felmerült, hogy feloszlatja magát a testület. Ám ezt a képviselők közül sem mindenki támogatta. Így maradt a testület és a polgármester is. Szelevényen az 1998-2002-es ciklusban a képviselők pénzügyi szabálytalanságok miatt jelentették fel az akkori polgármestert, Gálos Lászlót. A nyomozás, a bírósági eljárás évekig elhúzódott, 2002-ben azonban újraválasztották a faluvezetőt. Hosszas pereskedés végén aztán jogerős bírósági határozattal megszüntették a polgármester tisztségét, így 2005-ben időközi választást írtak ki. A sors, illetőleg a jog szeszélye folytán Gálos is harcba szállhatott a posztért, ám ekkor már másra szavazott a lakosság többsége. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!