Kék hírek

2008.08.28. 14:18

Kihallgatáskor tudta meg egy étel receptjét az új főkapitány

Új rendőr-főkapitánya van a megyének. Augusztus elseje óta dr. Simon Tamás tölti be ezt a pozíciót. A rendőrségi létszám csökkenését aggályosnak érzi, pesti otthonából pedig hamarabb eljut Szolnokra, mint korábban a fővárosi Teve utcába. Ismerje meg ön is, milyen az új főkapitány.

Németh Gergő

— Mennyire érte meglepetésként, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitányának nevezték ki?

— Nem érhetett meglepetésként, hiszen május óta gyűrűzik ez a dolog. Azért sem volt meglepetés, hiszen köztudott volt, hogy a dandártábornok (Házi István) budapesti kinevezése után maradt egy üres hely, amit be fognak tölteni. A rendőrségnél az utóbbi időben hirtelen és sűrűn előforduló dolgok ezek.

— Főkapitányi megbízatásának átvétele óta mennyire sikerült megismernie az itteni viszonyokat?

— Augusztus elseje óta gyakorlatilag jövök megyek, mint a távirat. Ez azt
jelenti hogy bejártam a megye szinte minden olyan települését, ahol
valamilyen rendőrségi objektum van. Jártam az összes kapitányságon,
meghallgattam a kapitányvezetők illetve közvetlen munkatársaik
tájékoztatóját. Megkezdtem a megye társszerveivel, illetve a közélettel való ismerkedést is, ami szintén nem lesz kis feladat. Úgy tűnik Házi tábornok után egy rendben lévő és kézben tartott megyei főkapitányságot vettem át. Minden rendőri szervezetnek vannak problémái, amelyekkel meg kell küzdeni. Ezt az elődöm is ismerte, azok a munkatársaim is ismerik, akiket úgymond az elődömtől örököltem. Nyilván vannak olyan dolgok, amiket én másképp látok. Vigyáztam arra, hogy mielőtt valamelyik kapitányságra kimentem és megismerkedem az ottani viszonyokkal, távol tartottam magam a belső információktól, jelentésektől. Az a szokásom, hogy megpróbálok előbb mindenkit személyesen megismerni és igyekszem a saját benyomásaimat magamban összegezni és utána hozzáolvasom azokat az adatokat, amelyeket korábban összegyűjtöttek.

— Milyen újításokra számíthat a megye rendőri állománya?

- Erről most még korai lenne beszélni, hiszen egy hónap után most ülepednek le azok a tapasztalatok, amelyeket szeptember elején a vezetői értekezleten a kollégáimmal meg fogunk tárgyalni. Nem hiszem, hogy nagyobb szervezeti, strukturális változtatásokra kell gondolni.[caption id="" align="aligncenter" width="500"] Dr. Simon Tamás, a megye új rendőrfőkapitánya bevallottan imád főzni
[/caption]

— Milyen területeken kell javulnia a rendőri munkának?

- Az országos adatokhoz hasonlóan a vagyon elleni bűncselekmények azok, amelyek a legtöbb gondot okozzák. A betöréses lopások terén az ország többi részéhez képest nem állunk rosszabbul, ennek ellenére mivel ezek az esetek zavarják leginkább a lakosságot, itt mindenképp előrébb kell lépnünk. A közterületi bűncselekmények száma egy kicsit fölötte van az országos átlagnak. Ez adódik a települések és a megye szerkezetéből is. A közlekedésbiztonság terén elmondható, hogy nem alakulnak rosszul az idei év baleseti statisztikái. Itt hatványozottan igaz, hogy egy halálos baleset is sokkal több, mint amennyi kellene. Sajnos nem tudjuk megakadályozni, de kísérletet teszünk arra, hogy minél kevesebb ilyen eset következzen be. Van néhány fontos főútvonal — a 4-es, a 32-es és a 44-es —, amelyek baleseti szempontból eléggé fertőzöttek. A 4-esen a tranzit, a 32-es és 44-es főúton pedig a teherforgalom a jelentős, amivel számolni kell. Itt meg kell tennünk a szükséges intézkedéseket. Ezek nem elsősorban a járőr állomány útra telepítését jelenti, hanem olyan célirányos ellenőrzések végrehajtását, amelyek kiszűrik ezeket a baleseti tényezőket.

— A megyében jelentős létszámhiány jelentkezik a rendőri állományban. Van-e rá esély, hogy embereket csalogassanak a kapitányságra dolgozni?

- Az orvosok azt szokták mondani, ha bevisznek egy a balesetet szenvedett pácienst, hogy kritikus állapotban van. Itt a helyzet még nem kritikus, de kezd az életveszélyeshez közeledni. Nagyon jelentősnek mondható az a létszámhiány, amivel küszködünk. Ez jelen pillanatban ez meghaladja a száz főt. Ígérhet az ember a munkatársaknak pénzt, paripát, fegyvert. Ezt nem szabad, mert ezt úgyse tudjuk teljesíteni. Ígérhetek vért, verítéket és könnyeket, ez botorság lenne, mert akkor nem jönnének ide. A kettő között kell megtalálni az ideális megoldást. Mi az, amit egy fiatal, pályakezdőnek fel lehet ajánlani? Alapvetően a szociális körülmények biztosítását, tehát a lakhatási kérdés megoldását. Ez rendőrségi, saját hatáskörben nem fog menni. A rendőrség számára ilyen számban nem áll rendelkezésére szolgálati lakás. A megoldás valahol az önkormányzatok és a rendőrség összefogásában keresendő. Jelenleg is nagyon sok olyan önkormányzat van, amely jelentős segítséget nyújt a rendőrök letelepedéséhez, szolgálati lakások biztosításával. Nekünk a merítési bázisunk kétféle. A rendőrszakközépiskolában vagy főiskolán végző hallgatók kerülhetnek ide Szolnokra vagy pedig azok a munkatársaink, akik más megyékben teljesítenek szolgálatot és korábban a határőrségtől átkerült állomány részét képezik.

Őket el lehet csábítani. A más megyéből érkező rendőr már képzett, a főiskolából vagy szakközépből kikerült fiatalok elméleti tudással vannak
felvértezve. Ha idejönnek ezt sűrgősen el kell nekik felejteniük és a
gyakorlati életet kell megtanulniuk. Az elméleti tudást ötvözniük kell a
gyakorlati munkával. Amikor megérkeznek a fiatalok, megfelelő mentorok
mellé helyezzük őket, akik aztán az elkövetkező években megtanítják nekik a rendőri munka fortélyait.

— Tudja-e már, hogy mikor költözik Szolnokra?

- Én úgy fogalmaznék, hogy augusztus 1-én Szolnokra költöztem és csak aludni járok haza Budapestre. Ezen nem fogok tudni rajtam kívülálló családi okok miatt jelenleg változtatni. Mellesleg Szolnokra hamarabb leérek, mint a Teve utcába. Kikanyarodok a 4-es főútra és 55 perc alatt itt vagyok, a Teve utcába pedig 1 óra 10 perc az út autóval.

— Rendőri pályafutása alatt volt-e már közvetlen életveszélyben?

- Előfordult olyan, hogy gépkocsival akartak elütni. Lövöldözésbe szerencsére nem kerültem, sérüléseket sem szereztem. A pályám elején a gépjárműlopási csoportnál majd később a vegyes bűncselekmények csoportjánál dolgoztam. Mind a két terület olyan volt, ahol mindennaposak voltak az olyan esetek, ahol a veszély hatványozottan jelentkezett. A vegyes bűncselekmények csoportjához olyan jelegzetes cselekmények tartoztak, mint a gagyizás, zsebtolvajlás, ahol az elkövetői kör hirtelen felindulásból nem riadt meg az intézkedő rendőr megütésétől, megkéselésétől. Ezeknek a veszélyes helyzeteknek az elkerülése véleményem szerint elsősorban a rendőri fellépés kérdése. Ezt kell a mai kezdő, fiatal rendőröknek is megtanítani.

— Mennyi szabaideje jut másra a munkáján kívül?

- Amennyit csinálok magamnak, meg amennyit hagy a munka. Hétvégente egyik kedvenc időtöltésemnek szoktam hódolni, főzni szoktam, így tehermentesítem a családot a konyhai munka egyrésze alól. Ez az egyik kedvenc elfoglaltságom. Sőt olyan szinten mániámmá vált a gasztronómia, hogy 2002-ben írtam és ki is adtam egy szakácskönyvet, amiből 5000 példány fogyott. Ez is a rendőri pályához kapcsolódott, mivel Gasztropolice volt a címe. Voltak benne történetek is, meg receptek is. Nem tartom kizártnak, hogy Közép-tiszai ízek címmel egy receptgyűjteményt is készítek. A kukálkodás mellett rendszeresen járok főzőversenyekre zsűrizni is. Emellett azért próbálok másra is időt szakítani. Bár az alkatomból ez nem látszik a sport igen közel áll hozzám. Húsz évig kézilabdáztam, öt évig pedig játékvezetősködtem. Rendszeres látogatója vagyok a Vasas női röplabdacsapatának meccseinek is.

Névjegy
Dr. Simon Tamás
Született: 1960, Budapest
Családi állapot: Nős, egy 25 éves lány és egy 21 éves fiú édesapja
Iskolái: Rendőrtiszti Főiskola, Pécsi Tudományegyetem
végzettsége: jogász
Eddigi beosztásai: ORFK bűnügyi főosztályvezetője, Autópálya-rendőrség
vezetője, Budapesti III. kerületi Rendőrkapitányság vezetője
hobbi: főzés, sport (kézilabda, röplabda)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!