Hírek

2011.03.25. 09:57

Romagyilkosságok: elkezdődött a tárgyalás

Kommandósok kísérték a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal vádolt négy férfit, a környék utcáit lezárták.

(MTI)

Megkezdődött a büntetőtárgyalás: golyóálló mellénnyel felszerelt kommandósok kísérték a Pest Megyei Bíróság budapesti, Thököly úti épületébe a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal vádolt négy férfit a péntek délelőtt kezdődő büntetőtárgyalásukra - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A rendőrség már kora reggel forgalomkorlátozásokat vezetett be a környéken, és a bíróság hátsó bejáratához vezető utat lezárta. Az ottani parkolót a rendőrök szintén lezárták, a bíróság épülete körül egyenruhás rendőrök állnak. A négy, Hajdú-Bihar megyei férfi előzetes letartóztatásról 2009. augusztus 23-án, a Pest Megyei Bíróság budapesti, Thököly úti épületében működő Budakörnyéki Bíróság döntött, hasonló biztonsági intézkedések mellett.

Miután a négy, 2009. augusztus 21-i elfogásuk óta előzetes letartóztatásban lévő férfit szállító rendőrségi autók a bíróság épületének hátsó bejáratához gördültek, a megbilincselt vádlottak fekete ruhás kommandósok rendőrök gyűrűjében szálltak ki a járműből.

Hosszú sorokba rendeződve várakoznak az újságírók arra, hogy bejussanak az épületbe - jelentette a helyszínről péntek reggel az MTI tudósítója. Az előzetesen regisztrált újságírókat kettesével engedik be a biztonsági őrök, és a tűzszerészeti átvizsgálás után mehetnek be az épület legnagyobb, száz fő befogadására alkalmas tárgyalóterembe; ott egy elkülönített részen 35-en foglalhatnak helyet.

Több mint hetven újságíró, fotós és operatőr regisztráltatta magát a tárgyalásra, így lesznek olyanok, akik nem jutnak be a terembe. A hozzátartozók és az érdeklődők számára is fenntartott helyeket csak akkor foglalhatják el, ha azok üresen maradnak.

K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt 2009. augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el. A négy férfit előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A Nemzeti Nyomozó Iroda több mint százfős külön nyomozócsoportja kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfi és ötéves kisfia vesztette életét.

A romák elleni támadássorozat elkövetése mellett a Pest Megyei Főügyészség az első-, másod- és harmadrendű vádlott terhére rója azt is, hogy 2008. március 7-én egy vadászfegyverek eladásáról szóló hirdetés alapján Besenyszögön betörtek a hirdetést feladó házába, a sértettet két golyós és öt sörétes fegyver és lőszerek átadására kényszerítették. Ezekkel a fegyverekkel többször lőgyakorlatot tartottak, majd az elsőrendű vádlott július 2-án az egyik golyós vadászfegyverrel két lövést adott le a debreceni menekülttábor egyik épületének ablakára.

A monstre büntetőperben várhatóan 165 tanút és 30 szakértőt hallgatnak meg, s az ítélkezési szünetig 34 tárgyalási napot tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!