online zenél

2020.04.26. 20:00

Otthonról szórakoztatja közönségét a miklósi muzsikus

Több évtizede szórakoztatja dalaival a megye nyugdíjasait a most 78 éves törökszentmiklósi harmonikás, nótaénekes, Molnár József. Hogy ne kelljen nélkülöznie közönségének, online kezdett zenélni, így csempészve egy kis vidámságot az idősotthonok lakóinak életébe, és bárkiébe, aki szereti ezeket a zenéket.

Molnár-Révész Erika

Molnár József zenész most odahaza ad koncerteket, némelyiket már az interneten is közvetíti

Fotó: Mészáros János

– Édesapám muzsikus volt, a zene szeretetét tőle örököltem. Amikor megnősültem és felépítettem a kis házunkat, maradt egy kis félretett pénzem, amelyből megvettem az első harmonikámat – így mesél a kezdetekről a törökszentmiklósi Molnár József, aki azóta már több évtizede van a pályán, nemrég töltötte a hetvennyolcat.

– Autodidakta módon kezdtem tanulni, majd alapítottam egy háromfős zenekart, sok éven keresztül léptünk fel lakodalmakban. Később egymagam zenéltem, és néhány alkalom kivételével most is, főleg a megye nyugdíjasklubjaiban. Van olyan, hogy hetente négy-öt alkalomra is meghívnak – meséli József, aki leginkább önkéntes munkában, ingyen csempész vidámságot a szépkorúak életébe. Ma már nem csak harmonikán, de szintetizátoron is kíséri magát.

Molnár József zenész most odahaza ad koncerteket, némelyiket már az interneten is közvetíti
Fotó: Mészáros János

– Nyolc évvel ezelőtt volt egy súlyos balesetem, leestem egy szalmakazalról. Mind a két csuklóm, a szegycsontom és a gerincem is sérült. Helyrejöttem, de a csuklósérülés miatt már csak rövid ideig tudom tartani a harmonikát, mert a csuklóimba fémlemezt ültettek. A jobb kezem ujjai kicsit merevebbek és a csuklóm sem hajlik rendesen. A szintetizátort viszont tudom tartani – mondta a balesetről.

A zenei repertoár tekintetében fontosnak tartja, hogy minden korosztályt meg tudjon szólítani, a mulatós zene mellett operettet és a különböző magyar slágereket, nótákat is játszik. A koronavírus terjedése miatt kialakult helyzethez ő is alkalmazkodott.

– Az egyik ismerősömmel beszélgettem számítógépen keresztül és felajánlottam neki, hogy eljátszom a kedvenc nótáját. Annyira jól éreztük magunkat, hogy egyórás műsor kerekedett. Ennek híre ment, majd felkértek, hogy adjak egy esti műsort élőben a legnagyobb közösségi oldalon keresztül.

Az online zenés műsor múlt pénteken nagy sikerrel ment le, és várhatóan folytatódnak majd a bejelentke­zések. Amellett, hogy zenél, Molnár József hangszereket is gyűjt. Mintegy hetven harmonika és számtalan más hangszer tulajdonosa, ezek között van trombita, orgona, pianino, hegedű, zongora vagy éppen tárogató is.

Megmentett egy férfit a kihűléstől

Az egykor mezőgazdasági gépszerelőként dolgozó Molnár József nagyjából tíz éve lépett be a helyi polgárőrségbe, azóta önkéntesként vigyáz a törökszentmiklósiak biztonságára. 2014- ben például megmentett egy fiatalembert a kihűléstől.

– A saját autómmal tartottam haza télvíz idején, akkoriban legalább húsz centi hó esett. A hókotró a kőútról már letolta a havat az út szélére, ahol latyakos, sáros kupacokká olvadt össze. Fagypont körül lehetett a hőmérséklet. A sötétben egyszer csak megláttam az út szélén egy furcsa kupacot a hóban. Megálltam, és ott feküdt egy fiatalember, aki nem volt magánál. Nagy nehezen behúztam a kocsiba, hogy megmelegedjen. Hazavittem, persze közben hívtam a mentőt. Hamar kiértek, kiderült, a fiatalember epilepsziában szenvedett, a hidegben valószínűleg kihűlt volna – emlékszik vissza a történtekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!