Lázár Ervin Program

2020.02.18. 16:30

Népi hangszerekkel ismerkedhettek a gyerekek Csépán

A Lázár Ervin Program keretében a Retno együttes „Népzenei kalandok” című előadásával fogadta a Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskola, valamint a Tiszakürti Körzeti Általános Iskola második évfolyamos tanulóit a csépai művelődési házban.

P. Pusztai Nóra

Nyolcvan kisdiák hallgatta a Retno zenekar előadását

Forrás: Beküldött fotó

A Tiszazugban kedvelt citera mellett fúvós és különféle vonós hangszerek hangja is felcsendült a színpadon.

– Népihangszer- és népzenei bemutatón vehettek részt a térség, így Cserkeszőlő, Csépa, Nagyrév, Szelevény, Tiszakürt és Tiszasas kisiskolásai – mondta Bíró József, a művelődési ház vezetője.

Néhány nappal korábban a szolnoki Kassai Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola ugyancsak másodikos kis nebulói is ezen a kulturális programon vehettek részt az iskolájuk tornatermében, ismerkedve a hangszerek világával.

Nyolcvan kisdiák hallgatta a Retno zenekar előadását
Fotó: Beküldött fotó

– A négy fiatalból álló Retno társulat egy hétig tartózkodott megyénkben, mely idő alatt végigjárták a Szolnoki Tankerületi Központ illetékességi területéhez tartozó valamennyi általános iskolát, beleértve az állami és egyházi fenntartásúakat is. Összesen több mint harminc intézménybe látogattak el. A csépai volt az utolsó előtti állomás, ahol közel nyolcvan tanuló élvezhette a hangszeres bemutatót – tudtuk meg Szutorisz-Szügyi Csongortól, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatójától.

Kiemelte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által tavaly indított program célja, hogy minden általános iskolás tanuló évente egyszer eljuthasson valamilyen színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra, esetleg őshonos állatok bemutatóhelyére.

A tapasztalatok szerint a diákok egy része csak ezen alkalmakkor látogathat el ilyen típusú rendezvényekre. A pedagógusok szerint a program segítségével a diákok a tanórákon kívül játszva, szórakozva szerezhetnek ismereteket, sőt a tanórai kereteken túlmutató élmények részesei is lehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában