Jászkunság

2021.01.15. 07:00

Jól vizsgáztak az új szén-monoxid-érzékelők

A hatóság folyamatosan ellenőrzi a készülékeket, legutóbb három új került fel a jól működő érzékelők listájára.

Czakó Nóra

Az is fontos, hogy a készüléket megfelelően telepítsük

Forrás: MW

Fotó: AS

Három újabb szén-monoxid-érzékelőről állapította meg a katasztrófavédelem, hogy azok megfelelően jelzik a mérgező gáz jelenlétét a zárt térben.

– A piacfelügyeleti hatóság folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő berendezéseket, és frissíti a megfelelőnek, illetve nem megfelelőnek talált szén-monoxid-érzékelők listáját – tájékoztatta hírportálunkat Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

– A berendezések tesztelése akkreditált laboratóriumokban történik, az eszközöket négy különféle összetételű gázkoncentráció, azaz különböző arányú levegő- és szén-monoxid-gázelegy környezetében vizsgálják. A jól működő berendezéseknek bizonyos időegységen belül kell leadniuk a riasztást.

Amennyiben előbb vagy később jeleznek, esetleg nem riasztanak, úgy nem alkalmasak arra, hogy forgalomba kerüljenek

– tudtuk meg.

A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság minden esetben megtiltja. A forgalmazó határozatot kap arról, hogy nem árusíthatja tovább a megbízhatatlan készüléket, továbbá vevőitől vissza kell vásárolnia azokat.

Az is fontos, hogy a készüléket megfelelően telepítsük
Fotó: MW

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – mint a szén-monoxid-érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság – közzéteszi a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid-érzékelőkről készített kimutatásokat.

– Semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, valamint amennyiben korábbról már ilyen érzékelővel rendelkeznek, akkor azokat cseréljék le a pozitív listán található termékek egyikére – hívta fel a figyelmet Németh Ádám.

– Ma már a hazai háztartások jelentős részében van szén-monoxid-érzékelő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben és kisebb mértékben sérülnek meg a mérgező gáz miatt.

Fontos azonban, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és módon telepítsük.

És azt se feledjük, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük, ezért öt-hét év után le kell cserélni azokat egy új berendezésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában