Művelődés

2014.03.04. 13:37

Szerelempatak- tabudöntögetés

A Szerelempatak világpremierje az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (IDFA) volt, ahol "egészestés dokumentumfilmek" kategóriában a legjobb 16 alkotás közé választották. A 25. trieszti filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm és az Espansioni Nőegylet díját is elnyerte. A Balázs Béla díjas rendező, Sós Ágnes filmjeiben hétköznapi emberek életét, sorsát mutatja be az intimitás határait súroló őszinteséggel. Nem kivétel ez alól a Szerelempatak című dokumentumfilm sem, mely rövid idő alatt szerzett magának hírnevet, mint tipikusan megosztó alkotás-fanyalgó, magasztaló, meghatott, felháborodott visszhangok kísérik a film útját interneten és mozikon át.

Nevadett

(Nevadett)

„ A bárnai kertek alatt  folyik a szerelempatak,  aki abból sokat iszik, babájától elbúcsúzik”- így szól a népdal. A termékenységet, szeretkezést jelképező szerelemvízből iszik lány és fiú, férfi, és nő, és inna öregasszony, öregember is- ha ki nem folyna a víz a kérges-vén tenyerekből…
Miért nem vette el az Isten a kívánságot is a tehetetlenséggel-, teszi fel a költői kérdést a film központi figurája, a nyolcvanon túl asszonynézőbe járó Feri bácsi. Nem múlik a korral a vágy, csak a test vénül, a szív és vér hatvanon túl is lángol és forr. Ez a Szerelempatak című film mondanivalója, melyet idős csíki, kalotaszegi, és magyar nők és férfiak erotikus történetei közvetítenek a néző felé.

Néhányan gyermetegen vihognak, és fintorognak azt hallva, hogy idős emberek a szexualitásról, mi több saját (egykor volt és jelenlegi) szexuális élményeikről mesélnek mellbevágó őszinteséggel. De nem képmutatás a szemforgató álszenteskedés egy olyan világban, ahol a filmekben hamarabb látunk szexet, mint csókot? Pironkodó prüdéria a pornófilmek korában? A film szereplői nem csak idős emberek, hanem férfiak és nők is, akik nem felejtették el az ifjúság, a szerelem és a vágy szépségeit, azok épp oly intenzíven élnek bennük, mint a mostani fiatalokban. Jóízű „höngörőzések” birkanyíráskor, tésztagyúrás közbeni kutyafutta- együttlét, el, -és befogadás, alázat, és elutasítás, pajkos flört és évődés- minden történet más aspektusát mutatja meg az ember erotikához való viszonyulásának, és a szereplők ifjúkorára jellemző szexuális szokásoknak. Van, akinek fiatal évei társadalmi konvenciói miatt csak hetvenen túl nyílt ki a világ, s tapasztalta meg a korlátok nélküli testi szerelem örömeit. Ahogy az egyik néni mondja: „Buták voltunk, s féltünk, s a sok jótól elmaradtunk mi. Most már nem. „

Nem csak a szexualitásról mutat kendőzetlen képet a film, de a házassággal járó néhol terhes, néhol örömmel vállalt kötelék, a valakihez- valahová tartozás megtartó erejére is fel akarja hívni a néző figyelmét. Mindezt hatásvadász eszközök, fület bántóan szájba adott mondatok használata nélkül, a témával harmonizáló képi világgal és zenével valósítja meg.
A teljes élet elemei- munka, szórakozás, borúra derű, házasság, születés, és mindenek felett a szerelem, mert ahogy a film vége felé Veronka néni mondja „Ennél szebb és jobb dolgot az életben, mint azt, hogy szerelmesnek lenni, nem tudok.”

A TiszapArt moziban március 7-én, pénteken 18.00 órától kerül sor a Szerelempatak közönségtalálkozójára melyen a rendező, sós Ágnes is részt vesz. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!